Смъртността на новородените в световен мащаб остава тревожно висока

20.02.2018 00:00

 

 

За бебетата от най-добре развитите страни е до 50 пъти по-малко вероятно да умрат през първия месец от живота си

Ню Йорк, 20 февруари 2018 г. - Смъртността при новородените в световен мащаб остава тревожно висока, особено сред най-бедните страни в света, каза днес УНИЦЕФ в нов доклад за нивата на смъртност сред новородените. Бебетата, родени в Япония, Исландия и Сингапур имат най-голям шанс да оцелеят, докато новородените в Пакистан, Централноафриканската република и Афганистан - най-малък.

„Докато броят на смъртните случаи сред децата под петгодишна възраст през последният четвърт век е намалял наполовина, не сме постигнали подобен напредък в предотвратяването на смъртните случаи сред деца на възраст под един месец. Като се има предвид, че по-голямата част от тези смъртни случаи са предотвратими, очевидно усилията ни да спасим най-бедните бебета в света не дават резултат.“,  каза Хенриета Х. Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

В световен мащаб в страните с ниски доходи средното ниво на смъртност сред новородените е 27 смъртни случая на 1000 раждания, се казва в доклада. В страните с високи доходи този показател е 3 смъртни случая на 1000. Новородените от най-рисковите места за раждане са застрашени от до 50 пъти по-голяма вероятност да умрат, в сравнение с тези от най-безопасните места.

Докладът "Every child ALIVE" също така отбелязва, че 8 от 10-те най-опасни места, където ще се раждат деца, са в Субсахарска Африка, където бременните жени имат много по-малка вероятност да получат помощ по време на раждането поради бедност, конфликти и слаби институции. Ако всяка страна успее да сведе до 2030 г. нивата на смъртност на новородени до средната стойност на страните с високи доходи, биха могли да бъдат спасени 16 милиона живота.

Неравен шанс за живот [1]

Най-високата смъртност при новородени

Най-ниска смъртност при новородени

1. Пакистан: 1 на 22

1. Япония: 1 на 1,111

2. Централноафриканска република: 1 на 24

2. Исландия: 1 на 1,000

3. Афганистан: 1 на 25

3. Сингапур: 1 на 909

4. Сомалия: 1 на 26

4. Финландия: 1 на 833

5. Лесото: 1 на 26

5. Естония: 1 на 769

6. Гвинея-Бисау: 1 на 26

5. Словения: 1 на 769

7. Южен Судан: 1 на 26

7. Кипър: 1 на 714

8. Кот д'Ивоар: 1 на 27

8. Беларус: 1 на 667

9. Мали: 1 на 28

8. Люксембург: 1 на 667

10. Чад: 1 на 28

8. Норвегия: 1 на 667

 

8. Република Корея: 1 на 667

Повече от 80% от смъртните случаи на новородени се дължат на преждевременно раждане, усложнения по време на раждане или инфекции като пневмония и сепсис, се казва в доклада "Every child ALIVE". Тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени с достъп до добре обучени акушери, заедно с доказани решения като чиста вода, дезинфектанти, кърмене в рамките на първия час, контакт кожа в коза на майката и бебето, и добро хранене. Въпреки това недостигът на добре обучени здравни работници и акушери означава, че хиляди не получават животоспасяващата подкрепа, от която се нуждаят, за да оцелеят. Например, докато в Норвегия има 218 лекари, медицински сестри и акушери, които обслужват 10 000 души от населението, това съотношение е 1 на 10 000 в Сомалия.

България: 
::
 В България, през 2016 година смъртността сред новородените[2] е била 1 на 257 живородени и е значително по-висока от средната за страните от европейския съюз. 
:: УНИЦЕФ призова за гарантиране на достъпа на всяка бременна жена до качествено здравеопазване, вкл. до грижи за бременността, независимо от нейния здравно осигурителен статус за намаляване, както е  регламентирано в Закона за здравето, според който  „всяка жена има право на достъп здравни дейности, насочени към осигуряване на оптимално здравословно състояние на жената и плода от възникване на бременността до навършване на 42-дневна възраст на детето“[3]
:: През 2016 г. в България 7975 майки без здравно осигуряване са родили. В голямата си част тези жени са имали много ограничен достъп до грижи за здравето и  бременността главно поради бедност. 
:: Най-висок е делът на ражданията от здравно неосигурени бременни в областите Сливен (28%), Стара Загора, Хасково, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч и Пазарджик, а най-нисък в столицата (4%) и област Смолян. 
:: Националното законодателство осигурява един безплатен преглед и изследвания по време на бременността на жените с прекъснати здравно-осигурителни права. Това е крайно недостатъчно, за да се гарантира здравето и живота на майката и бебето и не отчита международните насоки. 
:: Световната здравна организация препоръчва най-малко 8 контакта с квалифицирани здравни специалисти за наблюдение на бременността, за да се намали перинаталната смъртност[4];  
:: Липсата на достъп до здравеопазване и контакт със здравната система, вкл. за проследяване на бременността, увеличава риска от усложнения на бременността и раждането, ниско тегло при раждане и мъртвораждане.  
:: Гарантирането на качествено здравеопазване на  всички бременни е и предпоставка за реализиране на националите цели за намаляване на детската смъртност.

Този месец УНИЦЕФ стартира „За всяко дете живот“ - световна кампания за търсене и предоставяне на решения в името на новородените по света. Чрез кампанията УНИЦЕФ отправя спешен призив към правителствата, доставчиците на здравни услуги, дарителите, частния сектор, семействата и бизнеса, за да има за всяко дете живот, като се: 
- Наберат, обучат, запазят и управляват достатъчен брой лекари, медицински сестри и акушери с опит в грижите за майките и новородените;
- Гарантират чисти и функционални здравни заведения, оборудвани с вода, сапун и електричество, на разположение на всички майки и бебета; 
- Направи приоритет осигуряването на всяка майка и бебе с животоспасяващите медикаменти и оборудване, необходими за здравословен старт в живота; и 
- Даде възможност на юношите, майките и семействата да търсят и получават качествени грижи. 
- „Всяка година 2,6 милиона новородени по света не преживяват първия месец от своя живот. Един милион от тях умират в деня, в който се раждат. Ние знаем, че можем да спасим по-голямата част от тези бебета с достъпни и качествени решения за здравни грижи за всяка майка и всяко новородено. Само няколко малки стъпки от всички нас могат да помогнат да осигурим първите малки стъпки на всеки от тези млади животи.”, каза Хенриета Фор.

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

За повече информация: 
Жаклин Цочева, Директор Комуникации  
УНИЦЕФ България   
Тел.: 02/9696207  
e-mail: jtzocheva@unicef.org


[1] Бележка: Нивата на смъртност при новородени са на база оценка с несигурни граници. Класирането се основава на оценки на медианата на честотата на смъртност при новородените (смъртни случаи на новородени на 1 000 живородени). Те не отчитат несигурните граници, поради което позициите в класирането могат да се променят. Класирането изключва държави с по-малко от 1000 живородени деца или с население по-малко от 90 000 души. За пълното класиране на всички държави, кликнете тук.

[2] Брой на умрелите деца до 27-мия ден от раждането, НСИ, 2016.

[3] Закон за здравето, чл. 127

[4] WHO recommendations on antenatal care for a positive pregnancy experience, 2016 

 

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ: Най-уязвимите деца в България имат нужда от твоята подкрепа

31.05.2017 in Проекти

На 1 юни, Денят на детето, Детският фонд на ООН стартира дарителска ...

ДА на кърменето на обществени места!

01.08.2017 in Проекти

В световната седмица на кърменето УНИЦЕФ България и партньори стартират дългосрочна насърчителна кампания ...

Световен ден на детето, #ЗаВсякоДете

16.11.2017 in Проекти

#СветовнияДенНаДетето е послание към децата, от децата – за по-добро бъдеще за всяко дете. ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.