Сривът в образованието на сирйските деца

29.12.2013 11:09

Сривът в образованието на сирйските деца е най-тежкият и бързо разрастващ се в историята на региона, сочи изследването “Прекъснато образование”.

Анализът  посочва, че от 2011 година насам, 3 млн деца в Сирия са били принудени да прекъснат образованието си. Нестихващите боеве унищожиха множество класни стаи, децата са твърде уплашени да ходят на училище, семействата бягат от страната. Прогресът постигнат за десетилетия е в упадък само за три години.

Докладът “Прекъснато образование” e първият опит да се представят по-ясно измеренията на продължаващия вече почти три години конфликт в Сирия. Преди началото на сраженията, около 97% от всички деца в Сирия са посещавали основно училище.

След 1000 дни на кръвопролития и война, милиона деца, училища и учители вече не са част от образователната система.

В най-добрия случай, засегнатите деца посещават спорадични часове, а в най-лошия – изцяло загърбват ученето, за да изкарват прехраната си и прехраната на своите семейства.

В самата страна, 1 на всеки 5 училища не може да бъде използвано, тъй като е разрушено, понесло е тежки поражения или е присбособено в бежански лагер. В страните приели сирийски бежанци, броят на децата, които не ходят на училище варира между 500 000 и 600 000.

Най-тежко засегнатите области в Сирия са тези, в които битките не спират. Това са А-Рага, Идлиб, Алепо, Деир Езур, Хама, Дара`a и в покрайнините на Дамаск. В някои от тези райони, присъствието в училище се е сринало до по-малко от 6%.

Преди конфликта, Сирия беше регионален лидер във включването на децата в училище. Само за три години, най-острата регресия в образованието и образователната система в целия регион вече е налице. Този процес със сигурност ще има тежки последствия за бъдещето на страната.

Докладът отбелязва и обръща внимание на някои от основните фактори за бързото обезлюдяване на класните стаи в страната.

В Сирия, нестихващото насилие, бежанските вълни, убийствата на учители и унищожението на училища, както и тяхното несвойствено използване, е направило образованието трудно достъпно дори и за най-желаещите да учат. Много родители разказват, че не им остава друг избор освен да държат децата си вкъщи и да не ги пращат на училище, за да не рискуват живота им.

В съседните на Сирия държави, различният език или диалект, различната програма, ограничените или липсата на места в училищата, физическата сигурност, бедността и напрежението между общностите играят сериозна роля в изключването на децата от образователната система. Същевременно, учителите и учениците от приемните общности са изправени пред пренаселени класни стаи и засилен натиск върху образователната система.

Докладът разполага и с критични препоръки за незабавни действия, които могат да обърнат регресията в образованието на сирийските деца. Тези препоръки включват:

- Защита на образователната инфраструктура в страната. Спиране на използването на училища за военни цели, обявяването на училищата за защитени мирни зони, преследване от закона и носене на наказателна отговорност за тези страни в конфликта, които нарушават гореописаните мерки.
- Удвояване на международната помощ за образование в съседните страни, увеличаване и подобряване на местата за учене, наемане на още учители и намаляване на разходите за приемане на децата в класните стаи.
- Иновативни подходи за задоволяване на образователните нужди на сирийските деца бежанци като признаване на тяхното образователното ниво.
- Засилване на популярността на доказани модели като образованието в домашни условия, центрове за неформално образование и защитени зони за деца, които им предоставят психологическа подкрепа.

 За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:

Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02-96-96-208

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.