Суша, войни и недохранване правят 2017 година рекордна с предоставената животоспасяваща помощ за деца

29.06.2018 15:25

УНИЦЕФ изразходва безпрецедентни 550 милиона щатски долара за доставки, за да реагира на хуманитарни кризи

Снимки са наличнитук

Копенхаген, 27 юни 2018 г. – В борбата с глада, сушите, конфликтите и недохранването, застрашаващи оцеляването на милиони през 2017 г., УНИЦЕФ е изразходвала над половин милиард щатски долара, за да осигури спешни, животоспасяващи доставки за деца в неотложна нужда от помощ. Това са най-големите разходи на агенцията за доставки за хуманитарни кризи.

През 2017 г. сушата и въоръжените конфликти опустошиха живота на децата в Южен Судан, Йемен, Сомалия и североизточната Нигерия. Около 22 милиона деца бяха останали гладни, болни, разселени и без училище в тези четири страни. Близо 1,4 милиона деца бяха изложени на непосредствен риск от смърт поради тежко недохранване. В отговор УНИЦЕФ изпрати хранителни продукти на стойност 122,4 милиона щатски долара, включително готови за употреба терапевтични храни, мляко, високоенергийни бисквити и антропометрично оборудване за претегляне и измерване на деца.

В Сомалийския полуостров, където сушите засилиха мащабната хранителна криза, УНИЦЕФ предостави почти една четвърт от световната си терапевтична храна, за да спаси стотици хиляди деца, засегнати от остро недохранване. Повече от половината от този продукт е произведен от местни доставчици в страни, в които УНИЦЕФ има програми за хранене, които спомогнаха за подобряване на ефективността и подкрепа на местните пазари.

Освен консумативите, свързани с храненето, УНИЦЕФ също осигури животоспасяващи водоснабдителни и хигиенно-санитарни доставки, ваксини и фармацевтични продукти, както и образователни услуги и облекла за деца и семейства, заклещени в или разселени от конфликти, природни бедствия и други кризи в 61 страни. Повечето спешни доставки отидоха за бежанците от Рохингия в Бангладеш, Йемен, Сомалийския полуостров, Сирия, региона на езерото Чад и Южен Судан.

За да подпомогнат бежанците от Рохингия в Бангладеш,  беше организирана спешна логистика, а вода, хигиенно-санитарни материали и здравните услуги бяха доставени за справянето с едновременни огнища на холера по света. Само в Йемен, където почти 22 милиона души бяха засегнати от продоволствена несигурност и разпадаща се здравна система, УНИЦЕФ предостави над 900 милиона таблетки за пречистване на вода, 1800 комплекта срещу остра водна диария и 33 милиона дози ваксини.

През 2017 г. УНИЦЕФ и партньори значително намалиха цените на ваксините, благодарение на усилията за влияние върху пазарите. За първи път пълен кръг от ваксини за дете под 1-годишна възраст е на стойност под 18 щатски долара за страни с ниски доходи – което е понижение на цената от 2013 г., която е била  24,46 щатски долара.

УНИЦЕФ е закупила доставки и услуги на обща стойност 3,46 млрд. щатски долара за деца в 150 държави и райони през изминалата година.

Пълният доклад може да намерите тук.

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

За повече информация:
Ивайло Спасов, УНИЦЕФ в България
0888 40 63 83, ispasov@unicef.org

Световен ден на детето, #ЗаВсякоДете

16.11.2017 in Проекти

#СветовнияДенНаДетето е послание към децата, от децата – за по-добро бъдеще за всяко дете. ...

Децата и медиите. Мисия: етично отразяване

25.04.2018 in Проекти

Професионалната журналистика има ролята и отговорността не само да зачита детските права, но и активно да ги отстоява в ...

УНИЦЕФ започва кампания за ранно детско развитие под мотото „Грижа, любов, игра за всяко дете“

31.05.2018 in Проекти

Посланици на кампанията са Мария Илиева, Славена Вътова и Влади Ампов – ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.