Световен ден на детето: Двеста световноизвестни писатели заедно за правата на детето

14.11.2016 16:30

 

Чимаманда Адики, Паулу Коелю, Кристина Ламб и Нурудин Фарах се присъединяват към писатели от цял ​​свят в писането на „Малки истории“, за да възпеят света, който искат за децата

НЮ ЙОРК, 14-ти ноември, 2016 - Над 200 видни писатели: романисти, драматурзи и поети, се присъединяват към глобалната литературна кампания тази седмица, като пишат „Малки истории“ в седем реда, за да отбележат Световния ден на детето, както и несправедливостта, пред която са изправени толкова много от най-бедните и поставените в най-неравностойно положение деца. Серията кратки разкази дава началото на честванията на 70 годишната дейност на УНИЦЕФ за помощ и надежда за всяко дете.

Кратките истории ще бъдат споделени от някои от най-известните автори с техните собствени социални медийни аудитории. Първата дама на Финландия, Йенни Хаукио, представи концепцията, като даде тласък на инициативата за присъединяването на писатели от Азия, Африка, Южна Америка, Европа, Близкия Изток и Австралия.

От България желание за участие заявиха: Емил Конрад, Людмила Филипова, Краси Зуркова (Самодива), Вихрен Георгиев (People of Sofia), Ра Ралица Генчева (Този път, за да ме чуеш) - Фабрика за книги, Стефан Иванов, Боряна Некова, Мартин Костов и Стефан Икога.

Повече за инициативата и как да участвате вижте тук

„Като писатели ние сме в състояние да се застъпваме чрез непринуденото разказване на истории. С тази достойна и необходима кампания, ние призоваваме за защита на правата на милите деца по целия свят“, каза известната нигерийска авторка Чимаманда Адики.

В групата писатели, чиито жанрове варират от приказки до фантастика, влиза и един от най-младите публикувани автори в света, 7-годишната южноафриканка Мишел Нкаманкенг. Написани на над 10 езика и различни по стил, всички истории показват, че правата на много деца все още са пренебрегвани.

Кампанията се провежда в момент, когато има нарастващи заплахи за правата на детето. Над 50 милиона деца са били изселени от домовете си в резултат на конфликти, бедност и промените в климата, а още милиони са изправени пред неописуемо насилие в техните общности. Около 263 милиона деца са извън училище, като през миналата година близо 6 милиона деца под 5-годишна възраст са починали от предимно предотвратими болести.

„Шокиращо е да се види, че животът на много деца е все още толкова силно повлиян от ужаса на конфликти, неравенство, бедност и дискриминация. Надявам се, че тези „Малки истории“ могат да напомнят на света, че ние трябва да потвърдим нашия ангажимент към всички тези деца, чиито живот и бъдеще са заложени на карта“, каза Палома Ескудеро, говорител на УНИЦЕФ.

Чимаманда Адики използва нейната „Малка история“, за да започне кампанията днес, която ще продължи до 20 ноември - годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Бележки за редакторите:  
Пълен списък на авторите и техните малки истории са на разположение през цялата седмица тук (те също ще бъдат споделяни на страниците на социални медии на авторите): www.unicef.org/tinystories

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.


За повече информация:        
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България 
Тел: 02/9696208    
E-mail: jtzocheva@unicef.org

  

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.