Световен ден на радиото

12.02.2016 11:45

 

Няма спор за важността на радиото когато се случи бедствие

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Радиото е онова, към което сме се обръщали от поколения, когато света се разпада…дали заради война……..земетресение……… цунами, или разпалване на огнище на епидемия.

През Втората световна война, радиото е носило информация на нашите баби и дядовци от техните лидери, свързана със сигурността им, а също и новини за това, което се случва на бойното поле.

Днес, дори след бума на новите средства за комуникация, радиото остава важен източник на информация, особено, когато широколентовата връзка се разпадне или когато електричеството се изгубва в резултат на бедствие. Използваме радиото, за да доставяме животоспасяващи новини, информация и дори образование до онези места, до които телевизията и интернет не достигат. 

Когато децата бяха принудени да останат по домовете си, заради огнището на Ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, УНИЦЕФ използва радиото, за да им дава информация за това, как да се предпазят от инфекция. Когато училищата бяха затворени УНИЦЕФ и партньори доставяха уроците на децата по на радиото, така че те да продължат образованието си.

По време на последиците от природни бедствия като тайфуна във Филипините, или земетресението в Непал, УНИЦЕФ използваше радиото, за да информира родителите за имунизациите и да ги научи за важността на хигиената и чистата вода. В Газа използвахме радиото, за да учим родителите как да предпазят децата си, напомняйки им да стоят далеч от прозорци и да се прикриват, когато избухва насилие.

Ето защо приветстваме Световния ден на радиото като напомнянне, че радиото, е първата медия за масова комуникация, която е все още със същата важна роля и в 21 век, също както и в 20 век. Ние призоваваме за по-големи инвестиции и внимание, за да се запази радиото живо в целия свят.

За УНИЦЕФ   
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. 

За повече информация:  
Жаклин Цочева    
Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,     
тел.: 02/9696207  
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Училище без насилие

14.11.2007 in Проекти

Със своята кампания срещу насилието над деца УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето целят да повишат ...

Невидимите деца

01.02.2009 in Проекти

Хиляди невидими деца живеят сред нас. Помогни на децата с увреждания да заемат своето място! Нека видим "невидимите" ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.