Световни знаменитости се включват в инициативата на УНИЦЕФ за популяризиране на новите Глобални цели за устойчиво развитие

16.09.2015 16:35

 

 

Близо 500 милиона деца от целия свят ще научат „Най-големият урок в света“ – как да съхраним планетата ни, да изкореним глада и бедността, да се преборим с неравенствата и дискриминацията

Септември 2015, Ню Йорк, София – Ден след началото на новата учебна година УНИЦЕФ и кампанията на ООН „Глобалните цели“ стартират „Най-големият урок в света“. Амбицията на инициативата е да запознае децата от над 100 държави с новите Глобални цели за устойчиво развитие, които ще бъдат приети от Общото събрание на Организацията на обединените нации по-късно този месец – по време на 70-ата юбилейна сесия на ООН в Ню Йорк. Идеята е след изтичането на Целите на хилядолетието за развитие (в края на 2015 г.) лидерите на всички държави в света и гражданите от цялата планета да се обединят и ангажират с нови Глобални цели за устойчиво развитие, които да повлияят положително върху живота на всеки мъж и жена, на всяко момиче и момче до 2030 г.

УНИЦЕФ България вече работи в партньорство с Министерството на образованието и науката за осъществяването на „Най-големият урок в света“ и в българските училища.

Инициативата ще приобщи децата и младежите към глобалните усилия за изграждане на едно по-устойчиво бъдеще за всеки жител на планетата – защото младите хора ще бъдат основният носител на промяната в следващите 15 години. Своята подкрепа за кампанията вече дадоха редица влиятелни лидери и обществени фигури, сред които: почетният застъпник на УНИЦЕФ Нейно Величество Кралица Рания от Йордания; посланици на добра воля на УНИЦЕФ, сред които тенис-легендата Серина Уилямс; футболните звезди Дани Алвеш, Коло Туре и Неймар; индийският актьор от Боливуд Ритик Рошан, Пинк, Кейт Уинслет, Джейми Оливър и много други.

„Най-големият урок в света” ще постигне повече от това да научи децата какво са Глобалните цели. Той ще ги ангажира в усилията за постигане им, като ги запознае с предизвикателствата, които определят тяхното бъдеще и ги насърчи да бъдат двигател на промяната в собствените им общности. Младите хора могат да помогнат за постигане на Глобалните цели, като потърсят отговорност от своите лидери за обещанията, които дават, и като проявяват лична отговорност в изграждането на по-добро бъдеще за всички“, заяви Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

ГЛОБАЛНИ ЦЕЛИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ - картинки за разпечатване

„Най-големият урок в света“ ще се проведе в класните стаи на всеки континент през седмицата след 28 септември (веднага след приемането на Глобалните цели за устойчиво развитие от Общото събрание на ООН). Близо 500 милиона момичета и момчета, на възраст между 7 и 19 години, ще имат шанса да научат за новите 17 Глобални цели, които обхващат широк спектър от предизвикателства: от изкореняване на крайната бедност, през справяне с климатичните промени, до даване на възможността на всяко дете да получи качествено образование.

За целта УНИЦЕФ адаптира специални образователни материали. Те включват: вдъхновяващо филмче, което представя Глобалните цели, както и допълнителни учебни планове, заедно с информация, снимки и други онагледяващи материали за ангажиране на учители, ученици и широката общественост. „Най-големият урок в света“ дава уникална възможност да насърчим глобалното гражданство в училищата по целия свят. Той подкрепя обучението в широк кръг от тематични области, сред които: научни, географски, граждански и технологични и помага на учителите да ангажират младото поколение с важни световни въпроси като човешки права, бедност и климатични промени. 

За „Най-големият урок в света“:   
На 25 септември 2015 г. в седалището на ООН в Ню Йорк 193 световни лидери (на практика всяка една държава в света, вкл. България) ще се ангажират със серия от амбициозни цели, за да осъществят набор от исторически постижения в следващите 15 години:  изкореняване на крайната бедност; борбата с неравенствата и несправедливостта; справяне с климатичните промени. Кампанията за Глобалните цели се стреми да достигне до 7 милиарда души в рамките на само 7 дни (в седмицата след 28 септември).  

Ние вероятно сме последното поколение, което ще има шанса да спаси планетата от климатичните промени – и първото, което би могло да се справи реално с бедността, глада, неравенствата и несправедливостта.

 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,  
тел.: 02/9696207, 0888 68 32 31  
E-mail: jtzocheva@unicef.org

Ивайло Спасов, Консултант Комуникации, УНИЦЕФ България  
0888 90 73 30, ispasov@unicef.org

Най-големият урок в света

03.09.2015 in Проекти

Най-големият урок в света вдъхновява младото поколение за едно по-добро, по-справедливо и по-устойчиво ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.