„Такъв е животът - Приемни семейства” стартира тази неделя по bTV с 3 трогателни истории

09.12.2010 13:53

СОФИЯ, 9 декември 2010 г. -  На пресконференция днес УНИЦЕФ, bTV, „Супернова медия" и  "Happy" представиха най-мащабния проект на популярната документалната поредица „Такъв е животът - Приемни семейства".

Тази неделя, 12 декември, от 11 ч. зрителите на bTV ще се запознаят с първите приемни семейства, герои на новата документална поредица "Такъв е животът". Предаването е част от кампанията на УНИЦЕФ „Всяко дете иска семейство" и проекта за развитие на приемната грижа в 9 области в страната. Партньор на проекта е Happy".

От опит знаем, че най- добрите защитници на приемната грижа са самите приемни семейства. Тъй като в България приемната грижа е все още слабо популярна, ние искахме да дадем възможност на семействата да споделят своя опит чрез най- влиятелната медиа - телевизията. Бих искала да благодаря на приемните семейства, които допуснаха камерата на „Такъв е животът" в своя дом и споделиха личните си истории със зрителите." - заяви Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България.

Гости на пресконференцията бяха също Рени Викторова - зам. директор отдел „Програма" - bTV и Мила Живкова - Маркетниг директор на "Happy".

Мила Живкова разказа за съвместното партньорство „Happy и УНИЦЕФ заедно за децата": „Като социално отговорна компания "Happy" прегръща възможността да подкрепи УНИЦЕФ във всички действия за промяна на живота на хиляди деца в България."

Специални гости на събитието бяха представители да Агенцията за социално подпомагане - Илиана Малинова и Янита Манолова, както и Надя Шабани - Председател на Държавната агенция за закрила на детето. Те поздравиха организаторите за прекрасната инициатива и изразиха своята благодарност към УНИЦЕФ и bTV за популяризирането на приемната грижа в страната.

Явор Попов и Милена Будинова - продуценти на „Супернова медия", разказаха в детайли за историите, които предстои да видим в „Такъв е животът": „В 13 последователни серии по bTV ще проследим развитието на грижите и целия процес на приемната грижа. Ще ви покажем сложните връзки и взаимоотношения между децата, приемните и биологичните родители, силните емоции, свързани с идването на ново дете в семейството на приемния родител, реакцията на децата получаващи любов и топлина понякога за първи път в живота им." С познатия позитивен и безкрайно обективен почерк на авторите на поредицата от „Супернова медия" зрителите ще се докоснат до невероятно вълнуващи човешки истории, които иначе непрекъснато се случват около нас, но по една или друга причина често остават невидими за всички ни.

„Приемни семейства" е много специален проект за продуцентите и режисьорите на „Такъв е животът". „Ние вярваме, че тези човешки емоционални истории не само ще докоснат дълбоко сърцето на зрителите, но и наистина ще успеем да ги убедим, че най-доброто за всяко дете е то да бъде отглеждано в семейство. За да бъдеш приемен родител трябва да отвориш само малко място в сърцето си и да дариш едно дете с любовта и топлината, която ще го направи щастливо." - споделиха още авторите на предаването.

На представянето на новия сезон присъстваха и някои от героите на предаването. Ето и част от техните истории.

Султана и Митко от град Банкя са доброволни приемни родители на Слави, Ангел и Елена. Преди малко повече от година след тежко боледуване на майка им, трите деца остават сирачета. Очаква ги позната съдба на хиляди българчета - да бъдат разделени и разпределени в различни домове. Когато разбират за това, Султана и Митко решават да ги приютят. Самите те имат вече пораснали три деца и една внучка. Зрителите на предаването ще видят как новите родители на Слави, Ангел и Елена ги възпитават и отглеждат в своя дом, как семейството се справя с огромната загуба, която преживяват децата и какви проблеми срещат.

Други герои на "Такъв е животът" са Димитричка и Ангел Ангелови от Шумен. Те имат две големи дъщери и внук. Димитричка решава да кандидатства за приемен родител, защото отдавна е без работа и се чувства ненужна и непълноценна. Малката Несил е едно от децата от дома в Шумен. Тя е вече на 3 години, но дори още не може да говори. Камерата на предаването засне първата изключително емоционална среща на Димитричка с Несил, точно на рождения ден на детето.

Историята на 13-годишната Марияна е като сценарий на филм. Още в първия епизод зрителите ще станат свидетели на невероятно емоционална и затрогваща среща на детето с истинската му майка, които се запознават за първи път след 13 години. Дотогава голяма част от живота на Марияна преминава в дом. Дълго време отделът за закрила на детето търси приемни родители за момичето и намира Веселка Василева. Неочаквано, малко преди настаняването на Марияна при приемната й майка, се появява истинската - Мария.

Ана Ганева и Евгени Димитров от Стара Загора са родители на две собствени деца на 17 и 9 години, приели да се грижат и за Александър на 3 г. Ана е професионален приемен родител и се грижи за децата си вкъщи.

Пламен и Анелия Франгови пък имат две пораснали вече собствени деца - Божидар на 25 г. и Таня на 24 г. Преди половин година като кмет на с. Кошарево, Пернишко, на една от общинските сесии Пламен се запознава с проекта "Приемна грижа". Двамата със съпругата му решават, че имат възможност да помогнат на някое изоставено детенце, като му дадат своята обич и топлина и шанс за по-добър живот. Пламен е бивш военен, а Нели е съкратена и преди няколко години решават да продадат апартамента си в София и да заживеят на село. Къщата им е голяма, децата им са вече пораснали и самостоятелни и е време да  изпълнят решението си да вземат дете. Камерата на "Такъв е животът" проследява как Анелия преминава обучението и става професионален приемен родител, а точно преди месец цялото семейство приема малката Мария като свое детенце и я обгражда с много любов.


За проекта „Всяко дете иска семейство":

Проектът на УНИЦЕФ „Всяко дете иска семейство", стартирал през 2009 г., цели развитието на приемната грижа в страната. Дейности на УНИЦЕФ включват създаването на областни центрове по приемна грижа в девет области в страната: София-град, София област, Габрово, Перник, Стара Загора, Търговище, Смолян, Шумен и Търново. Създадени са областни екипи по приемна грижа, които търсят, обучават и подкрепят кандидати за приемни семейства, както и вече одобрени приемни семейства. УНИЦЕФ в партньорство с неправителствените организации Международна социална служба, Институт по социални дейности и практики и Сдружение „Самаряни", работят по създаването на единен областен модел за развитието на услугата "приемна грижа" и единна обучителна програма за кандидати за приемни родители и за обучители.

До ноември 2010 г. нови 151 семейства са одобрени в деветте области. От началото на проекта 89 деца са намерили свое приемно семейство.

За УНИЦЕФ
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация
Цветелина Бонова, Комуникации и връзки с обществеността, УНИЦЕФ България, тел.: 02-96-96-207, 0882-42-44-43, Email: tbonova@unicef.org

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.