Тежки климатични условия в бежанския лагер Заатари, Йордания

11.01.2013 10:09

10 януари, 2013 г.

Лагерът Затари, северна Йордания: тежки климатични условия в северна Йордания – включително силни дъждове и снеговалежи и температури под нулата – силно влошиха ситуацията на децата сред 55 000-те сирийски бежанци, живеещи в лагера Заатари.
Навсякъде има наводнение, помитащо палатки и препълващо отводнителната система на лагера. Дълбоката тиня прави още по-трудно пропадащите камиони да достигнат лагера.
Няколко места/палатки, адаптирани за деца, бяха наводнени, а палатки, използвани за убежище на непълнолетни лица, се сринаха.

В отговор УНИЦЕФ и партньорите работят денонощно, за да поддържат  предоставянето на услуги в лагера, и по-специално, за да се гарантира, че всички бежанци имат достъп до вода, тоалетни и душове.
ВКБООН, Министерството на благоустройството и партньорът  на УНИЦЕФ THW  работят, за да отводнят засегнатата област и да се смекчат последиците. УНИЦЕФ разпространи спешно топли дрехи заедно със спални стелки, които да заменят матраци, напоени от дъжда. Нагреватели са раздадени на семейства, които сега живеят в сглобяеми сгради в лагера.

„Следващите 72 часа ще бъдат критичен тест за способността ни да отговорим на основните нужди на децата и техните семейства в Заатари“, каза представителят на УНИЦЕФ в Йордания Доминик ХАЙД. „Заедно с правителството на Йордания, нашите и други партньори ние правим всичко възможно за да подсигурим предоставянето на услуги децата да останат на топло и сухо.“

Основното ограничение е липсата на средства, добавя Хайд. "Средствата, събрани през 2012 г. са изчерпани и няма нови приходи за тази година. Ние спешно призоваваме международната общност и донори като цяло да извърши ново финансиране възможно най-скоро."

Влошаващото се положение в Заатари идва на фона на продължаващия приток на бежанци от другата страна на границата. От началото на януари близо 10 000 сирийци са пристигнали в Йордания.

За повече информация:

Juliette TOUMA,

Тел. +962-79-867-46-28 или +962-79-826-34-37,

Е-мейл: jtouma@unicef.org

Закрила на децата от насилие

14.09.2007 in Проекти

Насилието се очертава като един от основните проблеми, с който се сблъскват децата в България. Според официалната ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Kризата в Сирия

08.01.2013 in Снимки

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.