УНИЦЕФ: 1 на всеки 3 сирийски деца са израснали изцяло в конфликти, докато войната в Сирия навлиза в петата си година

14.03.2016 12:48

 

Доклад "Няма място за деца"

Аман/Ню Йорк, 14 март 2016 – Приблизително 3,7 милиона сирийски деца или 1 на всеки 3 деца на Сирия са се родили в началото на конфликтите, преди 5 г., като техните животи са белязани от насилие, страх и разселване, информацията е от нов доклад на УНИЦЕФ. В това число влизат и повече от 306 000 деца, родени като бежанци след 2011 г.

УНИЦЕФ съобщава за общо над 8,4 милиона деца – повече от 80% от всички деца на Сирия, които са засегнати от конфликтите, както вътре в страната, така и като бежанци в съседните страни.

„Насилието в Сирия се е превърнало в ежедневие и е достигнало домовете, училищата, болниците, клиниките, парковете, игрищата и храмовете. Близо 7 милиона деца живеят в бедност, а детството им е изпълнено със лишения и загуби.“ , каза д-р Питър Салама, регионален директор на УНИЦЕФ за Средния изток и северна Африка.

Според доклада „Няма място за деца“,  УНИЦЕФ идентифицира близо 1500 вида тежки нарушения на детските права през 2015 г. Повече от 60 % от тези нарушения са случаи на убийства и осакатяване, като резултат от експлозии на оръжия, използвани в населените райони. Повече от 1/3 от тези деца са били убити, докато са били на училище или по пътя към училището.

В съседните на Сирия страни броят на бежанците е близо 10 пъти по-висок днес, в сравнение с броят им през 2012 г. Половината от всички бежанци са деца. Повече от 15 000 непридружени и разделени от семействата си деца са прекосили границите на Сирия.

„Пет години война и милиони деца, които са пораснали твърде бързо и твърде рано за годините си. Докато продължава войната, децата са изправени пред войната на възрастните – те продължават да отпадат от училище, много други са принудени да работят, а момичетата биват задомявани твърде рано.“, допълни д-р Салама.

В първите години на конфликта, по-голямата част от децата, мобилизирани от въоръжените сили, са момчета между 15 и 17 г., като те са използвани основно в подкрепящи роли, далеч от фронтовата линия. Но от 2014 г. страните в конфликта са мобилизирали още по-малки деца – някои само на 7 г. и често без съгласието на родителите им.

Повече от половината от мобилизираните деца  през 2015 г. са били под 15 г., докато през 2014г. техният дял е бил 20%.  Тези деца получават военно обучение и участват в битки, заемайки животозастрашаващи роли на бойното поле, сред които носене и поддръжка на оръжия, дежурства на контролни пунктове, лечение и евакуиране на ранените във войната. Страните в конфликтите използват децата за убиване, включително като екзекутори и снайперисти.

Едно от най-значителните предизвикателства в конфликта е осигуряването на учебния процес за  децата. Процентът на обхванатите от училище деца в Сирия е стигнал до дъното.

УНИЦЕФ изчислява, че повече от 2,1 милиона деца в Сирия и над 700 000 в съседните на Сирия страни са извън училище. В отговор УНИЦЕФ и партньори стартираха инициативата „Без изгубено поколение“, която е насочена към възстановяване на учебния процес и осигуряване на възможности за младите хора.

„Не е твърде късно за децата на Сирия. Те продължават да вярват, че могат да имат достоен живот и възможности. Те все още споделят мечти за мир и имат шанс да ги реализират.“, заяви д-р Салама.

Докладът се обръща към световната общност с призив за предприемане на 5 решаващи стъпки, чрез които ще бъде защитено бъдещото поколение на децата:
- Да бъдат прекратени нарушенията на правата на децата;
- Да бъде вдигната обсадата и да бъде подобрен достъпът на хуманитарна помощ в Сирия;
- Да бъдат осигурени 1,4 милиарда щатски долара през 2016 г., чрез които ще бъдат осигурени възможности за образование за децата;
- Да се възстанови достойнството на децата и да се подобри тяхното психологическо състояние;
- Превръщане на обещаните дарения в ангажимент. УНИЦЕФ е получил само 6 % от средствата, които са необходими, за да бъдат подкрепени децата на Сирия, както в страната, така и тези, живеещи като бежанци в съседните страни.

Какво прави УНИЦЕФ, за да помага на децата и семействата, засегнати от кризата в Сирия:   
Само през 2015 г., УНИЦЕФ и голяма мрежа от местни и международни партньори са били в състояние да доставят помощ на милиони деца в нужда вътре в Сирия и в съседните страни.

В Сирия:  
Повече от 7,9 милиона души са получили достъп до чиста питейна вода.
- Два цикъла на ваксинация срещу Детски паралич, които са достигнали до повече от 2,9 милиона деца, в резултат няма нито един нов случай на детски паралич в страната от 2014 г. насам.
- Над 1 милион деца, включително в районите, които са трудни за достигане – са получили образователни пособия и материали, чрез разпечатване и разпространение на учебници. Това стана възможно, когато разпечатването не беше възможно в Сирия поради разрушената инфраструктура.
- Близо 841 000 деца получават психологическа подкрепа.

В съседните страни на Сирия, УНИЦЕФ и партньори осигуряват:  
- На над 2,5 милиона души чиста питейна вода и вода за домакинските им нужди.  
- Ваксини срещу детски паралич за над 16 милиона деца под 5 г.  
- Помагат на над 630 000 деца-бежанци да бъдат включени във формално образование.  
- Осигуряват на над 377 000 деца услуги за психологическа подкрепа.  
- Осигуряват над 184 000 деца под 5 г. хранителни добавки -мулти микроелементи и витамин А.  
- Достигат до над 139 000 деца с провизии за зимата като: одеяла, дрехи, отоплителни уреди, финансова подкрепа и ваучери.

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България   
Tel: 02/9696208
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.