УНИЦЕФ: 5 от всеки 6 деца под 2 години не получават достатъчно храна, за да растат и да се развиват пълноценно

17.10.2016 15:09

 © UNICEF Bulgaria/2013/Pirozzi

"ОТ ПЪРВИЯ ЧАС НА ЖИВОТА:Осъществяване на мисията - подобряване на храненето на кърмачетата и малките деца навсякъде"

Ню Йорк, 14 октомври 2016 – 5 от всеки 6 деца на възраст до 2 години не получават достатъчно достатъчно храна, която е необходима за тяхната възраст, което ги лишава от енергията и хранителните вещества, от които се нуждаят в най-важния период от тяхното развитие – информацията е от най-новия доклад на УНИЦЕФ.   

„Посрещането на хранителните нужди на новородените и малките деца е най-важното за цялостното им развитие. Но телата и мозъците на милиони деца под 2 години не могат да достигнат своя пълен потенциал поради недостига на храна, особено в този така важен период. Недостигът на храна на тази ранна възраст нанася необратими ментални и психологически щети на децата.“,заяви Франс Бигин, старши съветникът на УНИЦЕФ към отдел „Хранене“.

Данните от доклада на УНИЦЕФ, озаглавен "ОТ ПЪРВИЯ ЧАС НА ЖИВОТА: Осъществяване на мисията - подобряване на храненето на кърмачетата и малките деца навсякъде" показват, че практиките на непълноценно хранене, сред които късното въвеждане на твърди храни, липсата на разнообразна храна и недостатъчно честите хранения са широко разпространени, като лишават децата от жизненоважни хранителни вещества в най-съществения период за развитието на техния мозък, техните тела и кости. Сред откритията на доклада са:

:: Захранването при бебетата  се случва твърде късно. Едно на всеки 5 бебета не е било хранено с друг храна, освен мляко, през целия период докато навържи 11 месеца.
:: Половината от децата на възраст от 6 месеца до 2 години не са получили минимално препоръчвания брой хранения за тяхната възраст, което води до нарастване на риска от закърняване.
:: По-малко от една-трета от децата в тази възрастова група ядат разнообразна храна, което означава храната да бъде от 4 или повече хранителни групи на ден, което води до дефицит на витамини и минерали.
:: Почти половината от децата в предучилищна възраст страдат от анемия.
:: Само половината от децата на възраст от 6 до 11 месеца получават храна с животински произход – включително риба, месо, яйца и млечни продукти – които са отговорни за снабдяването на организма с цинк и желязо.
:: Високата цена на храните с животински произход е причина бедните домакинства да не могат да се снабдяват с тях, за да ги включват в менюто на децата. В Субсахарска Африка и Южна Азия само едно на всеки шест деца от най-бедните домакинства на възраст от 6 до 11 месеца получава минимално разнообразие в хранителния си режим, за разлика от децата от богатите домакинства, при които съотношението е 1 на всеки 3 деца.
:: Подобряването на хранителните практики за бебетата и малките деца би могло да спасява 100 000 детски животи всяка година.

Превръщането на пълноценното хранене в достъпно за най-бедните и уязвими деца изисква повече и по-целеви инвестиции от правителствата и частния сектор. Паричните трансфери или хранителните субсидии за бедните семейства; програмите за разнообразяване на културите и гарантирането на всички основни храни, са ключът за подобряване храненето за децата. Здравните услуги, базирани в общността, които да представят на семействата  по-добри хранителни практики и по-добри хигиенни навици, които имат решаваща роля за превенция на диария сред децата.

„Не можем да си позволим да се провалим в борбата за подобряване храненето на децата. Техните способности да порастват, да учат и да допринасят за бъдещето на страните, в които живеят зависят от нашите усилия“ – заключи Бигин. 

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,  
тел.: 02/9696208, e-mail: jtzocheva@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.