УНИЦЕФ: 87 милиона деца под 7-годишна възраст са живели в конфликти през целия си живот

25.03.2016 10:53

 

Първите седем години са изключително важни за развитието на детски мозък, а конфликтите пречат на децата да достигнат пълния си потенциал

 

Ню Йорк, 24 март 2016 – Над 86.7 милиона деца по света, които са под 7-годишна възраст, са прекарали целия си досегашен живот в зони на конфликти и това поставя под огромен риск развитието на мозъка им – алармира Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

 

През първите 7 години детският мозък има потенциала да активира по 1000 мозъчни клетки всяка секунда. Тези клетки се наричат неврони и имат способността да се свързват с други 10 000 неврони – по хиляди пъти на секунда. Тези връзки в мозъка изграждат основата за цялостното развитие и по-нататъшния живот на децата – определяйки здравето, емоционалното им състояние и способностите им за учат за в бъдеще. 

Децата, живеещи в зони на конфликт, обаче са изложени на тежки травми – и това ги поставя под риска и влиянието на токсичен стрес – състояние, което възпрепятства свързването на мозъчните клетки и повлиява негативно на дългосрочното когнитивно, социално и физическо развитие на децата. 

„Освен непосредствената физическа опасност, на която на изложени децата, живеещи в зони на конфликт, те рискуват да придобият и дълбоки емоционални белези“, заяви Директорът за ранно детско развитие в УНИЦЕФ Пиа Брито.

Данните на УНИЦЕФ показват, че в глобален мащаб 1 на всеки 11 деца на 6-годишна възраст или по-малки, прекарва най-важния период за развитието на мозъка си, растейки в конфликти.

„Конфликтите ограбват децата от тяхната безопасност, семейства и приятели, игра и нормално всекидневие. А точно тези са факторите, които биха позволили на детето да се развие пълноценно, да учи ефективно и следователно да допринася за икономическото и социално развитие на общността си по-късно в своя живот“, добави г-жа Брито. Тя допълни: „Ето защо е нужно да инвестираме повече, за да предоставим на децата и грижещите се за тях възрастни всички услуги и подкрепа, от която се нуждаят – включително образователни материали, психологическа подкрепа и адаптирани спрямо децата безопасни пространства, които да им върнат усещането за детство, макар и насред конфликт“.

Децата се раждат с 253 милиона функциониращи неврони, но дали мозъкът ще достигне своя пълен капацитет в зряла възраст (от около 1 милиард неврони) зависи до голяма степен от ранното детско развитие в първите 7 години – това включва кърмене и получаване на пълноценна храна, ранна стимулация на общуването и ученето, както и възможност за децата да растат и играят в безопасна и здравословна околна среда.

Като част от нашата реакция при хуманитарни кризи и продължителни конфликти, УНИЦЕФ работи неуморно за осигуряването на безопасни пространства за образование, закрила и развитие на децата. Само през последната година комплектите ни за извънредни ситуации са подкрепили над 800 000 деца, живеещи в кризисна среда.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България
Тел. 02/9696208
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

Бъдеще без насилие за всяко дете

10.11.2014 in Проекти

През месец ноември 2014 г. bTV и УНИЦЕФ България стартираха съвместна социална кампания, целяща да повиши ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.