УНИЦЕФ България и банка Пиреус - „Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна“

24.04.2013 10:02

Съвместният проект на Банка Пиреос България и UNICEF  -  „БЛАГОДЕТЕЛ“ спечели първа награда в категория „Големи предприятия“ на Европейските отличия за корпоративна социална отговорност „Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна“. Наградите се провеждат за първи път в България и са организирани от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Наградата беше връчена на г-н Емил Ангелов, Заместник главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България и на г-жа Таня Радочой, Представител на УНИЦЕФ за България, от г-н Патрик О`Мейра, Директор на Business in the Community. Отличените компании ще представят страната ни на общоевропейска церемония на European CSR Awards, която ще се проведе в Брюксел през месец юни.

Глобалният договор на ООН стартира в България през януари 2003г. под егидата на президента Георги Първанов. Инициативата обединява на доброволен принцип широк кръг компании и организации, приели принципите на отговорното корпоративно гражданство.Европейските КСО отличия се организират в 29 страни, с подкрепата на Европейската комисия. България е на второ място в класацията по брой кандидатури с 53 заявки от 13 сектора на икономиката в конкурса за първите Европейски награди в областта на корпоративната социална отговорност.

Програмата „ БЛАГОДЕТЕЛ“ на Банка Пиреос България и УНИЦЕФ България работи вече трета година. Целта е чрез дарение през дебитни и кредитни карти на банката да бъде осигурена подкрепа за проектите на УНИЦЕФ, за да могат българските деца да растат здрави, образовани, информирани, социално активни и в сигурна семейна и

обществена среда. Същевременно програмата подпомага популяризирането на редовното дарителство  и изграждането на зряла дарителската  култура в  България.

 „Стани благодетел е уникално съчетание на традиционните функции на банков платежен инструмент и редовното дарителство. С дарителската дебитна карта картодържателят дарява 0,10 лв. с всяка извършена транзакция, а с дарителската кредитна карта - 0,10 лв. с всяка извършена транзакция, като Банката удвоява неговото дарение, добавяйки още 0,20 лв.

" Ние вярваме, че когато човек помага от сърце, жестът му има силата да променя съдби. Тази награда е чест и отговорност, която ни задължава в началото на третата година на нашето партньорство с УНИЦЕФ да поемем ангажимент за дългосрочно сътрудничество, което сме сигурни, че ще доведе до реални промени в нашето общество", коментира г-н Емил Ангелов, Заместник главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България.

„Бих искала да благодаря на журито, както и да поздравя всички участници и финалисти в European CSR Awards България. Ние от УНИЦЕФ сме привилигировани да виждаме често как нашите партньори побеждават, защото ги избираме внимателно и защото имаме мисия, която ни вдъхновява“, заяви г-жа Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България.

За Банка Пиреос България:

Банка Пиреос България, част от финансова група Пиреос, е една от най-динамично развиващите се финансови институции в България. Тя е универсална банка, специализирана в корпоративно банкиране, банкиране на дребно, финансови услуги за малки и средни предприятия, капиталови пазари и лизинг. В България Банка Пиреос оперира от 1994 г. В началото на 2005 г. Банка Пиреос закупува Евробанк АД и в момента се нарежда сред десетте най-големи банки в страната. Тя разполага с клонова мрежа от 83 клона в цялата страна и към 31.12.2012 г. притежава активи в размер на 1,58  милиарда евро.

За Финансова Група Пиреос:

Финансова Група Пиреос ръководи група от компании, които обхващат всички финансови и банкови дейности на гръцкия пазар (универсална банка) и притежава изключително ноу-хау в областта на малките и средни предприятия, селското стопанство, банкиране на дребно, лизинг, стокови пазари и инвестиционно банкиране.

След на придобиване на "здравата" част на ATEbank и Geniki Bank, на извършваните в Гърция банкови операции на Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank и Hellenic Bank, активите на Финансова Група Пиреос  възлизат на   98€ млрд. евро, на кредитите   € 64 млрд. евро и депозитите - 52 млрд. евро. Банка Пиреос е втората по големина банка на гръцкия банков пазар, с 27% пазарен дял  на кредитите и депозити. Финансова Група Пиреос осигурява 23 900 работни места чрез клонова мрежа от 1 650 офиси в 10 страни, включително Гърция.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне на в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ: http://www.unicef.bg

 

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.