УНИЦЕФ България обедини партньори и застъпници за детските права в юбилейно честване и общ ангажимент към благосъстоянието на всяко дете

01.12.2016 10:35

 

Детският фонд на ООН отбелязва 70 г. от основаването си и 10 г. дейност в България

26 ноември, София – С наближаването на знаменателна глобална годишнина – 70 години от основаването на Детския фонд на ООН – представителството на организацията в България проведе голям концерт телетон, който съчета в себе си гала за партньори и специални гости и фондонабиране в подкрепа на най-уязвимите деца. Събитието се излъчи на живо, в ефира на най-голямата телевизия в страната, bTV, като кулминация на съвместната кампания и партньорство „Заедно за всяко дете“. Послания и факти за състоянието на децата в България, особено за най-уязвимите, достигнаха до милиони зрители – бяха разказани и истории за живота на децата, изведени от дома в Могилино; за децата, лишени от родителска грижа, които вече растат в приемни семейства; за децата със специфични потребности, които са в детската градина и реализират правото си да растат, учат и играят заедно с връстниците си; за правото на всяко дете да получи най-добрия старт в живота си.

Над 100 популярни личности от света на киното, музиката, спорта, цирковото изкуство и телевизионния екран, талантливи млади хора и деца издигнаха своя глас в подкрепа на най-уязвимите момичета и момчета в България – направиха го чрез изпълнения и послания от сцената, както и в разговори по телефона с дарителите на УНИЦЕФ.

В резултат – над 8000 нови БЛАГОДЕТЕЛ-и ще даряват месечно по 5 лева през мобилния си телефон, за да продължи работата по развитието на комплексни социални услуги и приобщаваща среда в подкрепа на децата и семействата. Те се присъединяват към голямото семейство от 36 000 месечни дарители, които УНИЦЕФ ангажира със значими за децата каузи по време на предходните два телетона с bTV: „Бъдеще без насилие за всяко дете“ и „Заедно от детската градина“. На събитието присъстваха множество партньори на УНИЦЕФ от агенциите на ООН в България, представители на държавните институции, неправителствения сектор, бизнес организации и медии – за да подкрепят усилията НИТО ЕДНО дете да не е жертва на насилие и дискриминация, а напротив – ВСЯКО дете да расте образовано, закриляно, в солидарност със своите връстници в България и по света – без оглед на пол, етнос, религия, социален статус, увреждания и способности.

Видео послания към публиката в залата и телевизионната аудитория отправиха г-жа Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, и г-жа Кристалина Георгиева, понастоящем вицепрезидент на Европейската комисия и избрана за изпълнителен директор на Световната банка.

И двете изразиха признателност към дейността на УНИЦЕФ и заявиха готовност оглавяваните от тях организации да работят и в бъдеще за подкрепа и сбъдване на мечтите на всяко дете. Послания отправиха и стратегическите корпоративни партньори на УНИЦЕФ от Happy Bar&Grill, Банка Пиреос, Ориндж, ИКЕА, Пощенска банка. През застъпниците на детски права и зрителите на bTV бяха представени някои от основните резултати за децата в България, осъществени благодарение на УНИЦЕФ и партньори – ето и най-важните сред тях:

Прогресът, постигнат в реализиране правото всяко дете да живее в семейна среда, е  чувствителен, като  последните 6 години има над 13 600 случаи на успешна превенция на изоставянето[1]

От над 7 500 през 2010 г., броят на децата в специализираните  институции продължава да намалява и през юни 2016 г. общият брой на момичета и момчета в Домове за медико-социални грижи и Домове за деца лишени от родителска грижа е 1232 деца - над 6 пъти по-малък. (източник – АСП). Всички 25 Домове за деца с увреждания вече са закрити. (източник - АСП). 

Приемната грижа, като временна алтернатива на разделянето на детето от семейството му и предотвратяване на настаняването в институция, се е развила осезаемо за 10 години и се е увеличила повече от 40 пъти: от 60 приемни родители през 2006 г.  до 2480 приемни семейства към средата на 2016 г. (източник – АСП). 

Благодарение подкрепата на хиляди дарители по време на предаването „Великолепната шесторка“ на bTV и УНИЦЕФ, създадохме Семейно-консултативни центрове в областите Шумен и Монтана, за да подкрепим родните семейства на децата в риск. Вече 4034 семейства са получили подкрепа за предотвратяване раздяла на бебета от семействата и последващото им настаняване в институции, чрез намиране на подходяща приемна или друга форма на грижа, съответстваща с нуждите на всяко дете. 

С мисията, че всяко семейство има право на подкрепа в грижата за децата си, помогнахме за създаването на Центрове за майчино и детско здраве в Шумен и Сливен. 9065 деца и 8194 семейства са получили нужната им помощ от мобилните екипи от медицински сестри за периода 2013-2015г.   

Въпреки постигнатите резултати, все още има сериозни предизвикателства пред гарантиране правото на децата на достъп до програми за ранно детско развитие, ранно обучение и образование. За да подкрепим реализиране правата на най-малките, в партньорство с държавни институции, медии и граждански сектор - започнахме изграждането на подходяща приобщаваща среда в детската градина, като поставихме фокус  върху децата със специфични нужди и увреждания, защото в България има около 23 000 деца със специфични потребности и увреждания, а за учебната 2015-2016 г. около 8000 деца са изолирани от образователната система и обществената среда. 

Продължаваме напред – ЗАЕДНО!

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,    
Tel: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.