УНИЦЕФ: Деца бежанци и мигранти са в риск поради екстремно студеното време, което обхвана голяма част от Европа

20.01.2017 12:58

 

Блокираните деца са изправени пред ужасяващи трудности поради лошото време

НЮ ЙОРК, 20 януари 2017 г. - Децата бежанци и мигранти са застрашени от респираторни и други сериозни заболявания и дори смърт от хипотермия, вследствие на продължаващите екстремни студове и бури, които връхлетяха Централна, Източна и Южна Европа, без да има признаци за скорошна трайна промяна в метеорологичните условия, предупредиха представители на УНИЦЕФ.

В Гърция и на Балканите, около 23 700 деца бежанци и мигранти - включително бебета и новородени, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан - остават блокирани. Много се помещават в приюти, които са зле подготвени за зимата, особено когато температурите паднат под нулата.

Някои части на Гърция, особено на островите, където хиляди бежанци са се приютили в паянтови навеси, има тежък снеговалеж за първи път от години. УНИЦЕФ продължава да призовава  - бежанците и мигрантите, живеещи понастоящем в пренаселени и с лоши условия лагери на островите, да бъдат преместени на по-подходящи и безопасни места за настаняване на континента.

„Без подходящ подслон и топли дрехи, малките деца са в реална опасност заради тежките метеорологични условия. Бебетата и най-младите имат по-малко телесни мазнини, за да ги изолират от студа, което ги прави по-податливи на респираторни проблеми и потенциално фатални вирусни и бактериални инфекции като пневмония и грип.“, каза Базил Родригес, регионален здравен съветник за Централна и Източна Европа към УНИЦЕФ.

Пренаселеността и лоша изолация правят приютите особено нездравословни, като позволяват на заболяванията на дихателните пътища да се разпространяват бързо, когато настъпи студено време. Според СЗО, сезонната грипна вълна в Европа вече е в ход.

„Отделно от студеното време, рисковете за здравето на децата са следствие от тяхното положение като бежанци и мигранти, жертви на несигурност и забавяни в обработката на претенциите им за убежище. Това състояние на неопределеност въздейства върху здравето на децата, утежнявайки тяхното страдание.“, каза още Родригес.

Продължават усилията на УНИЦЕФ за облекчаване на ситуацията в зимни условия в Хърватия, Сърбия, Словения и Бившата югославска република Македония, като се помага на жените и децата да бъдат на топло.

В България, УНИЦЕФ е подкрепил 1100 деца в приемните центрове със зимни дрехи и ботуши.

От края на 2015-2016 г. на Балканите, центрове за подкрепа на деца и семейства, пространствата за игри за деца, защитените пространства за майки и бебета, бяха трансформирани от първоначалните леки структури в отопляеми и годни за зимни условия контейнери или постоянни конструкции. УНИЦЕФ също раздава зимни дрехи и други стоки от първа необходимост на жени и деца, с помощта на мобилни екипи в някои места.

За УНИЦЕФ   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева    
Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,     
тел.: 02/9696207  
E-mail: jtzocheva@unicef.org  

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

Някои деца не мечтаят за играчки, а за грижа, обич и закрила

16.12.2016 in Проекти

Заедно носим надежда за по-добро бъдеще за децата в неравностойно ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.