УНИЦЕФ: Две-трети от децата, които не са имунизирани, живеят в зони, засегнати от конфликти

23.04.2016 09:00

Изтеглете "План за действие - Глобални ваксини"

Световна имунизационна седмица: 24-30 април  

Ню йорк, Женева, 22 април 2016 – Почти две-трети от децата, които не са имунизирани с основните ваксини, живеят в страни, частично или изцяло засегнати от конфликти, алармира УНИЦЕФ в навечерието на Световната имунизационна седмица.

Южен Судан е сред страните с конфликтни зони, в които процентът на неимунизирани деца е най-висок - 61%, следван от Сомалия с 58% и Сирия с 57%.

„Конфликтите са идеална среда за избухване на зарази. Децата пропускат основни имунизации поради разпадането и понякога умишленото разрушаване на жизненоважните здравни услуги. А дори когато медицинските услуги са на разположение, липсата на сигурност принуждава децата и семействата да не могат да ги достигнат“, каза директорът на отдел „Имунизации“ в УНИЦЕФ Робин Нанди.

Морбили, диария, респираторни инфекции и недохранване са основните причини за заболявания и смъртност при децата, а по време на конфликти или бедствия ефектите от тези болести стават още по-опасни. Когато деца се заразяват с Морбили в зони, в която няма конфликти, смъртността е под 1%. Докато в области, в които има струпване на огромно количество хора на едно място, както и недохранване – например в бежанските и мигрантски лагери – смъртността при децата вследствие на Морбили може да нарасне до 30%. Пренаселването и липсата на провизии от първа необходимост – като храна, вода и подслон – прави децата още по-уязвими спрямо заболявания. 

Разрушителен ефект върху здравето на децата в конфликтните зони имат и честите убийства на здравни работници, заедно с разрушаването на медицински съоръжения, консумативи и оборудване.

- Засегнати от конфликти области в Пакистан и Афганистан са последните останали крепости на унищожителния вирус, причиняващ детски паралич – който вече е изкоренен в останалите части на света.

- В Сирия заради конфликта имунизационните нива са се сринали от над 80% през 2010 г. до 43% през 2014 г. Случаи на заболели от детски паралич се появяват отново през 2013 г., след като са минали 14 години без нито един такъв случай.

- В Демократична република Конго са докладвани над 2000 предполагаеми случаи на заболели от Морбили през 2016 г., 17 от които са причинили смърт най-вече при деца под 5-годишна възраст.

Ваксинациите – особено срещу силно заразната болест Морбили – са с висок приоритет в работата на УНИЦЕФ за защита здравето на децата, особено в зони със спешна нужда от хуманитарна помощ.

- В Сирия кампания за ваксинации се планира да започне на 24 април, която ще бъде насочена към децата, които са пропуснали рутинните ваксинации, особено в зоните под обсада и труднодостъпните региони. Много от тези деца се раждат в разгара на конфликта и никога не са били ваксинирани.

©UNICEF Damascus-Syrian Arab Republic/2016/Hassan

- В Йемен, въпреки ожесточените боеве в цялата страна, подкрепените от УНИЦЕФ кампании за ваксининиране вече имунизираха над 2 400 000 деца срещу Морбили и Рубеола през януари и 4 600 000 деца срещу детски паралич през април 2016 г.

- В Либия първата от две години насам национална имунизационна кампания срещу детски паралич беше завършена през април. По-рано този месец УНИЦЕФ достави над 1 500 000 дози ваксини до Триполи.

- Над 36 000 000 деца бяха обхванати по време на имунизационната кампания срещу детски паралич в Пакистан, където случаите на заразяване с болестта за намалели с 65% от 2015 г. насам.

- През 2014–2015 г. подкрепените от УНИЦЕФ имунизационни кампании срещу Морбили са достигнали до над 23 000 000 деца в Ирак, Сирия и Йемен.

В извънредни ситуации и зони на конфликт УНИЦЕФ работи с партньори, за да рестартира хладилните вериги за ваксини и други жизненоважни медицински доставки; за да разположи здравни екипи отново по места; и за да обучи здравните работници, които правят имунизации, скрининг на хранителния статус на децата, доставят витамин А и медицинска помощ за жени и деца.

© UNICEF/UNI201554/Rich

Имунизациите в конфликтни зони помагат да се възстановят други необходими здравни услуги. Например в Ирак, Сирия и Йемен здравните работници предоставят не само ваксини, но и други услуги и консултации, свързани със здравния и хранителен статус на децата, както и грижа за детските болести сред населението.  
„Децата, засегнати от конфликти, се намират в низходяща спирала на лишения, която ограбва здравето им и унищожава шансовете им за нормално бъдеще. Ваксинациите могат да помогнат да се прекъсне този омагьосан кръг. Имунизациите са жизнено необходими услуги, които заслужават и изискват закрила от всички враждуващи страни - участници в конфликти“, допълни Нанди. 

За субтитри на български език - натиснете CC

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org  

"1 пакет = 1 ваксина"

23.09.2008 in Проекти

Кампанията на UNICEFи Pampers "1 пакет = 1 ваксина" има за цел да събере средства за ваксини против тетанус за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Децата не идват с инструкции за отглеждане

17.09.2013 in Проекти

Детските сълзи карат родителите да се чувстват безпомощни. Медицинските сестри на Център за “Майчино и детско ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.