УНИЦЕФ: Инвестициите в най-бедните деца спасяват повече детски животи

28.06.2017 10:22

 

Aко светът не ускори напредъка в намаляването на детската смъртност, до 2030 г. почти 70 милиона деца ще загинат преди да достигнат своя пети рожден ден 

НЮ ЙОРК, 28 юни 2017 – Според ново изследване на УНИЦЕФ инвестирането в здравето и оцеляването на най-нуждаещите се деца и общности е по-рентабилно, като за всеки инвестиран 1 милион щатски долара се спасяват два пъти повече животи отколкото, ако тези пари се инвестират за по-малко нуждаещи се групи. 

Докладът "Намаляване на неравенствата: Силата на инвестирането в най-бедните деца" представя убедителни нови доказателства, които потвърждават неконвенционалното предсказание на УНИЦЕФ направено през 2010 г.: по-високата цена за достигане на най-бедните деца с животоспасяващи, силно въздействащи здравни интервенции ще бъде компенсирана от по-големи резултати. 

„Доказателствата са категорични: Инвестирането в най-бедните деца  е не само правилно по принцип, но това е така и на практика - спасяване на повече човешки животи с всеки похарчен долар. Тези данни са от ключово значение за правителствата, които работят за спиране на всички предотвратими смъртни случаи на деца в момент, когато всеки долар е от значение. Справедливото инвестиране в здравето на децата дава бъдеще и разчупва порочния междупоколенчески кръг на бедността. Здравото дете има по-голям шанс да научите повече в училище и да печелите повече като възрастен.“, каза Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Aко светът не ускори напредъка в намаляването на детската смъртност до 2030 г. почти 70 милиона деца ще загинат преди да достигнат своя пети рожден ден.

Базирайки се на нови данни от 51-те страни, където са около 80% от всички смъртни случаи на новородени и деца под пет години, проучването показва, че направените подобрения по отношение на обхвата на животоспасяващи интервенции сред бедните групи в тези страните са помогнали за намаляване на детската смъртност три пъти по-бързо отколкото при не-бедните групи. 

Проучването използва нови данни и инструменти за моделиране, за да докаже, че интервенциите, които обхващат децата в бедните групи, се оказват 1,8 пъти по-рентабилни от гледна точка на спасени човешки животи.

В проучването са избрани шест ключови здравни интервенции като показатели за оценка на достъпа до изключително важните медицински услуги за майчино и детско здраве: използването на третирани с инсектициди мрежи за легла, ранно започване на кърменето, пренатални грижи, пълна ваксинация, наличието на квалифицирано лице по време на раждане, както и предоставяне на грижа за деца с диария, треска или пневмония.

 По-специално, изследването установява, че:  
::
Достъпът до силно въздействащи здравето и храненето интервенциите се е подобрил най-бързо сред бедните групи през последните години, което води до значителни и по-справедливи подобрения.
:: По време на периода обхванат от изследването, абсолютните стойности на намаляване на смъртността при децата под пет години, свързани с промените в здравното покритие, са почти три пъти по-големи сред бедните групи от не-бедните групи.
:: Тъй като раждаемост е по-висока сред бедните групи, отколкото при не-бедните, намаляването на смъртността при децата под пет години в бедните общности, се превръща в 4,2 пъти повече спасени човешки животи за всеки милион души.
:: От 1,1 милиона спасени живота в 51-те държави в последната година, близо 85% са били сред най-бедните групи хора.
:: Докато инвестициите на глава от населението, необходими за подобряване на обхвата сред бедните са по-големи от тези, необходими за достигане до не-бедните, тези инвестиции спасяват почти два пъти повече животи на всеки 1 милион щатски долара в сравнение със същата инвестиция в не-бедните групи хора.

Проучването посочва Афганистан, Бангладеш и Малави, като страните с висок процент на смъртност при децата под пет години, където фокусът върху най-нуждаещите е направил промяната за децата. Между 1990 г. и 2015 г., смъртността при децата под пет години е намаляла наполовина в Афганистан и с 74% в Бангладеш и в Малави. 

Резултатите идват в критичен момент, докато правителствата продължат работата си за постигане на Целите на устойчивото развитие, които поставят цел за край на всички предотвратими смъртни случаи сред новородени и деца под петгодишна възраст до 2030 г. Инвестиране в здравето и живота на децата може да подкрепи и постигането на други цели глобални цели за развитие, като край на бедността (SDG 1). 

Намаляване на неравенствата: Силата на инвестирането в най-бедните деца призовава страните да предприемат практически стъпки за намаляване на неравенствата, включително: дезагрегирани данни за идентифициране на маргинализираните деца; повече инвестиции в доказани интервенции за превенция и лечение на най-големите убийци на деца; укрепване на здравните системи, за да станат качествените здравни грижи по-широко достъпни; иновации за намиране на нови начини за достигане на недостижимите; и мониторинг на неравенствата, посредством изследвания сред домакинствата и националните информационни системи. 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България   
Тел.: 02 9696 208 
е-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

Осъдено детство? Справедливост за всяко дете

28.09.2016 in Проекти

УНИЦЕФ и Нова Броудкастинг Груп стартират съвместна информационна и застъпническа кампания за правата на децата в ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

Някои деца не мечтаят за играчки, а за грижа, обич и закрила

16.12.2016 in Проекти

Заедно носим надежда за по-добро бъдеще за децата в неравностойно ...

УНИЦЕФ: Най-уязвимите деца в България имат нужда от твоята подкрепа

31.05.2017 in Проекти

На 1 юни, Денят на детето, Детският фонд на ООН стартира дарителска ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.