УНИЦЕФ: „Липсата на достъп до санитарно-хигиенни условия може да застраши новия световен план за развитие“

14.10.2015 17:11

 

Днес е Световният ден за миене на ръце. Това най-рядко се случва в най-бедните държави 

15 октомври 2015г., Ню Йорк - Миенето на ръце със сапун е изключително рядко в много страни по света, въпреки доказаната му полза за детското здраве – алармира Детският фонд на ООН.

Днес е осмият пореден Световен ден за миенето на ръце. Той се състои по-малко от месец, след като ООН прие новите Глобални цели за устойчиво развитие, включвайки хигиената за първи път в световния план за развитие за следващите 15 години. Една от целите е да се осигури равнопоставен достъп до адекватни санитарно-хигиенни условия за всички хора на планетата до 2030 г.   

УНИЦЕФ настоява за подобряване на хигиената и за достъп на всяко дете до чиста питейна вода и подходящи санитарни условия! В противен случай милиони деца ще продължават да стават жертви на лесно предотвратими и преносими чрез мръсната вода и други замърсители болести като диарията например.  

„Наред с питейната вода, хигиената и наличието на функциониращи тоалетни, миенето на ръце със сапун е другата основна предпоставка за постигане на глобалните цели, свързани със оцеляването и здравето на децата. Още от самото раждане - когато е възможно акушерките с неизмите ръце да заразят бебето с опасни патогени – и минем през първите години от живота на детето, след това училище и т.н., миенето на ръце е от изключителна важност за благосъстоянието на всяко момиче и момче. То е една от най-евтините, опростени и много ефективни здравни интервенции, с които разполагаме“, каза Санджей Уиджесекера, глобален ръководител на програмите за вода, санитарни условия и хигиена на УНИЦЕФ.

Субсахарна Африка например – регионът с най-висока детска смъртност в света, е силно засегнат от рядкото миене на ръце със сапун. Последният доклад от УНИЦЕФ и Световната здравна организация разкрива, че от 38 страни с налични данни в региона, в най-добрия случай практиката е спазвана при едва половината от населението.

Дори при услугите, свързани със здравеопазване, често липсват места, където човек може да измие ръцете си. В 42% от здравните заведения в африканския регион, обхванат от Световната здравна организация, няма наличен източник на вода на поне 500 метра разстояние.

Същевременно, според последните изследвания на ООН, над 800 от около 1 400 ежедневни случая на детска смъртност, породени от диария, са в следствие на мръсна вода и лоши санитарно-хигиенни условия. През първия месец от живота си новородените са изключително податливи на болести, пренасяни чрез мръсните ръце.

Множество дейности по света ще отбележат Световния ден за миене на ръце, като целта е да информират колкото се може повече хора за важността от използването на сапун – особено при децата.  

:: Демократична Република Конго: Училищно състезание по рисуване в цялата държава с тема „ миенето на ръце“ ще обхване до 300 000 ученици в 1 500 училища, а посланието ще достигне до 3 000 000 души в 5 500 села.

:: Хаити: Планиран е футболен мач („Измити ръце срещу Мръсни ръце“), както и шествия по улиците, предавания по обществените радио станции, изпълнението на песни и стихотворения, конкурс по рисуване и демонстрации по миене на ръце на обществени места. 

:: Шри Ланка:  Правителството на Шри Ланка е домакин на едноседмичен образователен обмен между училища с цел установяване на най-добрите практики в Азия и Тихоокеанския регион. Посланикът на добра воля на УНИЦЕФ в Южна Азия, играчът на крикет Сачин Тендулкар, ще е ангажиран в това да разяснява колко е важно миенето на ръце.

:: Виетнам: 8 000 деца ще са част от събитие, чиято цел е да им помогне да ангажират и окуражат семействата си да мият ръцете си със сапун.

За Световния ден за миенето на ръце:  
Световният ден за миенето на ръце се отбелязва на 15 октомври. Той е подкрепен от правителства, международни институции, граждански и неправителствени организации, частни компании и отделни личности по целия свят. Прочетете повече на: www.globalhandwashingday.org

Допълнителни данни от Доклад на УНИЦЕФ за напредъка на децата (2000-2015):   
- По данни на UNICEF 1 700 000 деца умират всяка година от пневмония и диария, които са предотвратими болести.    
- 2,6 милиарда души са получили достъп до чиста питейна вода от 1990 г. насам, но все още 9% от хората на земята все още нямат достъп до адекватни източници на питейна вода;    
- 1 на всеки 7 души по света все още облекчава физиологичните си нужди на открито, тоест не разполага с функционираща тоалетна (946 милиона души). Ако продължим с настоящите темпове: половин милиард души все още ще облекчават физиологичните си нужди на открито в следващите 15 години, а това е огромен риск за здравето на децата;

 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,     
тел.: 02/9696207,     
E-mail: jtzocheva@unicef.org

Ивайло Спасов, Консултант Комуникации, УНИЦЕФ България,  
Мобилен тел.: 0888 40 63 83,  
E-mail: ispasov@unicef.org

 

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.