УНИЦЕФ: Над 1 700 000 деца се нуждаят от спешна хуманитарна помощ след земетресението в Непал

27.04.2015 11:17

Катманду, Непал, 26 април – Повече от 1 700 000 деца, живеещи в райони, силно засегнати от земетресението в Непал, се нуждаят спешно от хуманитарна помощ, призова Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ). Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер, последвано от повече от 60 вторични труса на 26 април, причини смъртта на над 6 000 души, разруши стотици сгради и нанесе огромни щети на територията на по-голямата част от страната.

 

 

 

Дари онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България   

По банков път на следната дарителска сметка:
Райфайзенбанк ЕАД:
IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF
Основание: Непал
 
Чрез SMS с текст „NEPAL” на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв.
ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.
 

По данни на УНИЦЕФ, има недостиг на чиста питейна вода и хранителни продукти, на места е прекъснато електричеството и има значителни повреди в комуникационните мрежи. Стотици хиляди хора прекараха нощта след земетресението на открито – най-вече поради опасността от още трусове. Силният дъжд, който се изсипа след земетресението, също влоши допълнително ситуацията за хиляди хора. Тази криза поставя милиони деца в уязвима ситуация – с ограничен достъп до чиста вода и санитарни условия, което носи и голям риск от заболявания, пренасяни чрез мръсната вода. Много деца остават и разделени от семействата си.

УНИЦЕФ мобилизира екипите си за бързо реагиране, както и провизии от първа необходимост, за да облекчи тежката ситуация след земетресението. За целта Детският фонд на ООН насочва усилията си към осигуряване на вода, храна и хигиенни материали, както и достъп до образование и закрила. УНИЦЕФ вече подпомага доставките на вода и соли за приготвяне на разтвори за орална рехидратация, както и добавки от цинк – които са жизнено важни за  хората, събрали се в импровизираните лагери. УНИЦЕФ осигурява и  палатки за полева медицинска помощ.

УНИЦЕФ също така подготви и товарни полети с над 120 тона хуманитарна помощ, включително медицински и болнични артикули и провизии, палатки и одеяла за спешно подпомагане на пострадалите от Катманду.

За УНИЦЕФ:    
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:    
Рупа Джоши, УНИЦЕФ Непал - rjoshi@unicef.org     
Крис Тиди  +1 917 909 9542, ctidey@unicef.org   
Роуз Фоли, УНИЦЕФ Ню Йорк +1917 340 2582, rfoley@unicef.org

 

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.