УНИЦЕФ: Над 180 милиона души нямат достъп до питейна вода в страните, раздирани от конфликти или безредици

29.08.2017 10:01

 

За децата, живеещи в размирни райони, е четири пъти по-голяма вероятността да нямат достъп до питейна вода

Ню Йорк / Стокхолм, 29 август 2017 г. - Повече от 180 милиона души нямат достъп до питейна вода в страни, засегнати от конфликти, насилие и нестабилност по целия свят, предупреди УНИЦЕФ днес, когато започва Световната седмица на водата.

Tweet: „Достъпът на децата до безопасна вода и хигиенни условия, особено при конфликти и извънредни ситуации, е право, а не привилегия. Tweet: „Достъпът на децата до безопасна вода и хигиенни условия, особено при конфликти и извънредни ситуации, е право, а не привилегия.  В страни, обзети от насилие, разселване, конфликт и нестабилност, най-основното средство за оцеляване на децата – водата, трябва да бъде приоритет.“, заяви Санджей Уиджесекера, ръководител на глобалните програми на УНИЦЕФ, свързани с достъпа до вода, санитарно-хигиенни условия.

За хората, живеещи в райони на нестабилност, е четири пъти по-вероятно да не разполагат с питейна вода, отколкото хората населяващи мирни райони, според скорошен анализ на УНИЦЕФ и Световната здравна организация. От 484 милиона души, живеещи в размирни райони през 2015 г., 183 милиона не разполагат с основни услуги за питейна вода. 

В Йемен, страна, рушаща се от въздействието на  продължаващия повече от две години конфликт, водоснабдителните мрежи, които обслужват най-големите градове в страната, са изложени на непосредствен риск от колапс поради нанесените щети и лошо състояние. Около 15 милиона души в страната са без редовен достъп до вода и санитарно хигиенни условия.

В Сирия, където конфликтът е в своята седма година, около 15 милиона души се нуждаят от безопасна вода, включително около 6,4 милиона деца. Водата често се използва като военно оръжие: Само през 2016 г. имаше най-малко 30 умишлени спирания на водата - включително в Алепо, Дамаск, Хама, Рака и Дара, с разрушени помпи и замърсени водни източници.

В засегнатите от конфликти области в североизточната Нигерия 75% от инфраструктурата за водоснабдяване и е била повредена или унищожена, оставяйки 3,6 милиона души без основни водоснабдителни услуги.

В Южен Судан, където боевете се водят повече от три години, почти половината от водните пунктове в цялата страна са били повредени или напълно унищожени.

„В твърде много случаи системите за водоснабдяване и канализационните системи са били повредени или оставени в разруха. Когато децата нямат безопасна вода за пиене и когато здравните системи останат в развалини, неизбежно ще последва недохранване и потенциално смъртоносни болести като холера.“, каза Уиджесекера.

В Йемен например децата съставляват повече от 53% от повече от половин милион случая на предполагаема холера и остра диария, съобщени досега. Сомалия страда от най-голямото огнище на холера през последните пет години, като има близо 77 000 случая на съмнение за холера и остра диария. В Южен Судан избухването на холера е най-тежкото за страната, с повече от 19 000 случая от юни 2016 г.

Tweet: Спешно се нуждаят от вода в застрашените от глад североизточна Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен 30 млн. души, от които 14,6 млн. деца. Tweet: Спешно се нуждаят от вода в застрашените от глад североизточна Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен 30 млн. души, от които 14,6 млн. деца.  Повече от 5 милиона деца се смятат за недохранени тази година, от които 1,4 милиона сериозно.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме. 

За повече информация:
Жаклин Цочева, Директор Комуникации в УНИЦЕФ България  
Тел.: 02/9696207    
E-mail: jtzocheva@unicef.org  

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.