УНИЦЕФ: Над 40% от сирийските деца бежанци в Турция не са включени в образователния процес, въпреки огромното увеличение на броя на записаните в училище

19.01.2017 09:00

 

Турция е приютила най-голям брой деца бежанци в света. Образованието тяхното единствено спасение 

НЮ ЙОРК / Газиантеп, Турция, 19 януари 2017 г. - Близо половин милион сирийски деца бежанци в момента са записани в училищата в цяла Турция. Но въпреки, че е налице повече от 50% увеличение на записване от юни миналата година, над 40% от децата в училищна възраст - или 380 000 деца бежанци - все още не са включени в образователния процес, казаха представители на УНИЦЕФ.

„За първи път от началото на кризата в Сирия, сирийските деца в Турция, които посещават училище, са повече от тези, които са извън класните стаи. Турската държава трябва да бъде похвалена за това огромно постижение. Но ако не са предвидят повече средства, все още има много реален риск от „изгубено поколение“ на сирийските деца, лишени от уменията, с които един ден ще трябва да възстановят страната си.“, каза Джъстин Форсайт заместник изпълнителен директор на УНИЦЕФ, след посещение на програмите на УНИЦЕФ в южната част на Турция.

Турция е дом на повече от 1,2 милиона деца бежанци, което я поставя в челната класация на страни приютили деца бежанци.

В партньорство с правителството на Турция, УНИЦЕФ помага за укрепване на образователната система, увеличаване на достъпа до обучение и подобряване на качеството на приобщаващото образование за сирийските и турските уязвими деца в Турция.

От 2013 г., УНИЦЕФ е помогнал за изграждане, обновяване или оборудване на близо 400 училища, обучение на около 20 000 сирийски учители доброволци. Приблизително 13 000 учители получават месечни стимули.

В ход са усилия за включване на сирийските деца в национална програма, която предоставя парични надбавки на уязвими семейства за изпращането и задържането на техните деца в училище.

В целия регион, общо 2,7 милиона сирийски деца са извън училище - по-голямата част от тях са в самата страна, разкъсваната от война, където милиони деца остават в опасност, докато конфликтът навлиза в шестата си година. Около 300 000 деца са в капан в 15 области, които са под обсада в цяла Сирия, а още 2 милиона са в области, които са до голяма степен откъснати от жизненоважна хуманитарна помощ, в резултат на боеве и ограничения за достъп. Това включва 700 000 деца в райони под контрола на ДАЕШ.

За УНИЦЕФ   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева    
Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,     
тел.: 02/9696207  
E-mail: jtzocheva@unicef.org  

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Осъдено детство? Справедливост за всяко дете

28.09.2016 in Проекти

УНИЦЕФ и Нова Броудкастинг Груп стартират съвместна информационна и застъпническа кампания за правата на децата в ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.