УНИЦЕФ: Направете дигиталния свят по-безопасен за децата, като същевременно увеличите онлайн достъпа, за да се възползват и най-необлагодетелстваните

14.12.2017 13:23

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по света е дете, все още се прави твърде малко, за да бъдат момичетата и момчетата защитени от опасностите на дигиталния свят и да се увеличи достъпът до безопасно онлайн съдържание, казва УНИЦЕФ във водещия си годишен доклад, публикуван днес.

Докладът Състояние на децата по света през 2017 г.: Децата в дигиталния свят (резюме бг; пълен доклад англ.)представя първия подробен поглед на УНИЦЕФ за различните начини, по които цифровата технология влияе върху живота на децата и техните житейски шансове, като идентифицира опасностите, както и възможностите.

„За добро или лошо, дигиталната технология е факт от нашия живот. Необратим. В дигиталния свят нашето двойно предизвикателство е как да смекчим вредите, като същевременно увеличим ползите от интернет за всяко дете.“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

„Децата в дигиталния свят: как да предотвратим и да се справим със сексуалното онлайн насилие над деца“ беше тема на организирана от УНИЦЕФ в България и Държавната агенция за закрила на детето кръгла маса днес, която събра на едно място деца, институции, професионалисти, медии, граждански организации и бизнеса, за да обсъдят начините, по които дигиталната среда променя живота на децата, рисковете и възможните решения и действия, които всички заинтересовани страни да предприемат на национално ниво за защита на децата от сексуално насилие онлайн.

Българските деца ползват интернет по-рано и го използват по-често от всякога: 

- Процентът на деца, които използват интернет всеки ден е нараснал до около 93%.

- 87% от децата използват социални мрежи, което е значително увеличение с оглед данните за 54% през 2010 г.

- Броят на най-малките потребители (9-11 г.) се е увеличил повече от два пъти и сега три четвърти имат поне един профил в социална мрежа (най-често Facebook).

- През 2010 г. възрастта на влезлите в интернет е 10 години, докато през 2016 г. една четвърт от всички деца стават потребители на интернет, когато са едва на 7 години.

- 1/3 от българските деца са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо. Около 1/5 от тези деца са се срещали с непознато лице след онлайн взаимодействие.

- Всяко 10 дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание.  Процентът на деца, прибягвали до секстинг (изпращане и получаване на текстово или визуално съдържание със сексуален характер) остава притеснително висок. Този риск е засегнал около 10% от българските деца и е най-значителен при тийнейджърите (около 20%).

- Повече от половината деца не споделят с родителите, когато нещо ги е притеснило в интернет. Вместо това повече от 75% от българските деца са получили съвет за интернет безопасността от свои връстници.

По данни на специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР през 2017 г. над 80 са задържаните за педофилия в социалните мрежи. Секторът отчита ръст в сравнение с 2016 г., през която са задържани 60 души за същото престъпление. Друг обезпокоителен факт е и спадането на възрастовата граница на децата, които стават обект на сексуални посегателства в дигиталната среда.

„Това е една от ирониите на живота - Интернет е донесъл толкова много ползи на децата по света, но в същото време чрез него се злоупотребява за извършване на престъпления срещу деца. Трябва да се гарантира универсален достъп до цифрови технологии за всяко дете, но също така правителствата, телекомуникационните компании и гражданското общество трябва да направят много повече, за да гарантират, че децата и родителите са наясно и добре подготвени да предотвратят злоупотреби, а извършителите са наказани.“ каза Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ за България.

Само колективните действия - от правителствата, частния сектор, медии, детски организации, академичните среди, семействата и самите децата - могат да помогнат за изравняването на дигиталните възможности и да направят интернет по-безопасен и по-достъпен за децата, се казва още в доклада на УНИЦЕФ.

Практическите препоръки, които помагат за по-ефективно изготвяне на политики и по-отговорни бизнес практики в полза на децата, включват: 

- Осигуряване на достъп на всички деца до висококачествени онлайн ресурси.

- Защита за децата от онлайн вреди - включително злоупотреба, експлоатация, трафик, кибертормоз и излагане на неподходящи материали.

- Защита на поверителността и идентичностите на децата онлайн.

- Обучения по дигитална грамотност, за да бъдат децата информирани, ангажирани и в безопасност онлайн.

- Използване на възможностите на частния сектор за напредък в етичните стандарти и практики, които защитават и облагодетелстват децата онлайн.

- Поставяне на децата в центъра на дигиталната политика. 

Презентации:
Представяне на доклада, Клара Сомарин
Препоръки safenet.bg
 

За УНИЦЕФ: 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

За повече информация

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ в България
Тел.: 02/9696207, E-mail: jtzocheva@unicef.org

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.