УНИЦЕФ: Най-малко 150 000 деца са засегнати от земетресението в Еквадор

20.04.2016 10:06

 

©Carlos Sacoto

Земетресението е нанесло щети на 119 училища, засягайки по този начин около 88 000 деца

Ню Йорк/Женева/ Панама/Кито, 19 април 2016 – Най-малко 150 000 деца са засегнати от земетресението в Еквадор от 15 април, сочат първоначалните данни на УНИЦЕФ.

„В момента се състезаваме с времето, за да защитим децата от болести и от други рискове, които се появяват вследствие на подобни извънредни ситуации“, заяви Представителят на УНИЦЕФ в Еквадор, Грант Лийти.

Според предварителните сведения на правителството земетресението е нанесло щети на 119 училища, засягайки по този начин около 88 000 деца. Приблизително 805 сгради са били разрушени, а 608 са повредени. Две болници са напълно изравнени със земята в Портовиего и Чон.

В някои от най-силно засегнатите региони калните свлачища причиняват още по-големи щети на инфраструктурата и възпрепятстват достъпа на спасителните екипи, доставящи провизии от първа необходимост.

Някои градове са с прекъснато електричество и само 40% от комуникационните линии работят.

© UNICEF Ecuador/2016

УНИЦЕФ изразява притеснение за здравеопазването и състоянието на източниците на чиста питейна вода и санитарно-хигиенни условия в крайбрежните зони – които вече се считат за потенциални огнища на Зика, Малария, Денга и Чикунгуня.

Екипите на УНИЦЕФ са в Педернал и Есмералда – две от най-силно засегнатите области, за да оценяват нуждите на децата и да координират необходимата хуманитарна помощ. 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.