УНИЦЕФ: Нови данни представят сериозното разпространение на насилието над деца по света

04.09.2014 18:16

Ню Йорк, 4 Септември 2014 - Най-големият обем от събрани до момента данни за насилието над деца показва стряскаща степен на физическо, сексуално и емоционално насилие, като разкрива нагласите, които го поддържат и оправдават, запазвайки го „скрито пред очите“ във всяка страна и общност по света.

„Това са неудобни факти - нито едно правителство или родител ще иска да ги види“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк и допълни „Но ако не се изправим срещу реалността, която ни представя тази разтърсваща статистика - живота на едно дете, чието право на безопасно, защитено детство е било нарушено, ние никога няма да променим нагласата, че насилието срещу деца е нормално и допустимо. А то не е.“

Докладът на УНИЦЕФ „СКРИТИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ“ (резюме-български; пълен текст-английски) представя най-новите статистически данни за насилието над деца, събрани в 190 държави на местата, където децата трябва да бъдат в безопасност: техните общности, училища и домове. Той представя трайните, често предавани между поколенията последици от насилието, като установява, че за изложените на насилие деца е по-вероятно да станат безработни, да живеят в бедност и да бъдат агресивни към другите. Авторите отбелязват, че данните са получени само от лица, които са били в състояние и са искали да отговорят, и следователно представят минимални данни.

Основните изводи са:

- Сексуално насилие: Около 120 милиона момичета под 20-годишна възраст в световен мащаб (около 1 на 10) са били подложени на принудителен сексуален контакт или други принудителни сексуални действия. 1 на 3 подрастващи момичета на възраст от 15 до 19 години, в световен мащаб (84 милиона), е било жертва на емоционално, физическо или сексуално насилие, извършено от техните съпрузи или партньори. Разпространението на насилие от партньор е 70 % или по-високо в Демократична република Конго и Екваториална Гвинея, и е близо до или превишава 50 % в Уганда, Обединена република Танзания и Зимбабве. В Швейцария, национално проучване на момичета и момчета на възраст от 15 до 17 години през 2009 установи, че 22% и съответно 8 % са имали поне един инцидент на сексуално насилие, включващо физически контакт. Най-честата форма на сексуално насилие и за двата пола е насилието в интернет.

- Убийство: Една пета от жертвите на убийства по света са деца и юноши под 20-годишна възраст, което е около 95 000 смъртни случая през 2012 г. Убийство е водеща причина за смърт сред момчета и мъже между 10 и 19 години в Панама, Венецуела, Ел Салвадор, Тринидад и Тобаго, Бразилия, Гватемала и Колумбия. Нигерия е с най-големият брой на убити деца - 13 000. Сред страните в Западна Европа и Северна Америка, Съединените щати имат най-висок процент убийства.

- Тормоз: Малко повече от 1 на 3 ученици на възраст между 13 и 15 години, в световен мащаб, са редовно обект на тормоз в училище. В  Самоа съотношението е почти 3 на 4. Почти една трета от учениците от 11 до 15 години в Европа и Северна Америка докладват, че са  тормозили други - в Латвия и Румъния, близо 6 от 10 признават, че тормозят други.

Насилническо дисциплиниране: Около 17 % от децата в 58 страни са обект на тежки форми на физическо наказание (удари по главата, ушите или лицето или силно и многократно удряне). Над 40 % от деца от 2 до 14 години са обект на тежко физическо наказание в Чад, Египет и Йемен. В световен мащаб, 3 от 10 възрастни вярват, че е необходимо физическо наказание, за да се отгледат децата добре. В Свазиленд, 82 % казват, че физическо наказание е необходимо.

- Отношение към насилието: Близо половината от всички момичета на възраст от 15 до 19 години, в световен мащаб (около 126 милиона), считат че понякога е оправдано съпругът да удря или бие жена си. Процентът нараства до 80 % или повече в Афганистан, Гвинея, Йордания, Мали и Източен Тимор. В 28 от 60 страни с данни за двата пола, по-голяма част от момичета, отколкото момчета, вярват, че биенето на жената понякога е оправдано. В Камбоджа, Монголия, Пакистан, Руанда и Сенегал, два пъти повече момичетата от момчета мислят, че понякога е оправдано съпругът да удря жена си. Данните от 30 страни показват, че около 7 от всеки 10 момичета от 15 до 19 години, които са били жертви на физическо и/или сексуално насилие, никога не са потърсили помощ: мнозина казаха, че не са смятали, че това е било злоупотреба или не са го виждали като проблем.

УНИЦЕФ посочва шест стратегии, които да помогнат на обществото като цяло, от семейства до правителства, за предотвратяване и намаляване на насилието срещу деца. Те включват: подкрепа на родителите и запознаване на децата с житейски умения, промяна на нагласите, укрепване на съдебните, наказателни и социални системи и услуги,  както и генериране на доказателства и осведоменост за насилието и неговата човешка и социално-икономическа цена, за да се променят нагласите и нормите.

Насилието срещу деца се случва всеки ден, навсякъде. И докато това вреди на най-много на всяко отделно дете, то също разкъсва тъканта на обществото - подкопавайки стабилността и напредъка. Но насилието над деца не е неизбежно. То е предотвратимо - ако откажем да го оставим в сянка ", каза Лейк. "Доказателствата в този доклад ни принуждават да действаме. В името на всяко едно от тези деца и бъдещата сила на обществата по целия свят".

За инициативата #ENDViolence:

УНИЦЕФ стартира инициативата на 31 юли 2013 г., за да призове за колективни действия за прекратяване на насилието срещу деца, като набляга на факта, че насилието е навсякъде, но често се случва извън полезрението или се понася поради социални и културни норми. Под името “Направете невидимото, видимо“, инициативата има за цел да повиши информираността, като първа стъпка към промяна на нагласите, поведението и политиките. Инициативата също така подкрепя усилията за изграждане на доказателства за това, което работи, и подсилва идеята, че насилието може да бъде предотвратено чрез подчертаване на успешните усилия и движения на всички нива на обществото. Около 70 страни от всички региони на света са се присъединили официално към #ENDviolence, обединявайки усилията за установяване, проследяване и докладване на насилието срещу деца във всичките му форми.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02/9696208

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

 

Закрила на децата от насилие

14.09.2007 in Проекти

Насилието се очертава като един от основните проблеми, с който се сблъскват децата в България. Според официалната ...

Бъдеще без насилие

14.04.2014 in Проекти

УНИЦЕФ набира средства за създаване на специализирани терапевтични услуги за деца преживели насилие, които ще ...

Училище без насилие

14.11.2007 in Проекти

Със своята кампания срещу насилието над деца УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето целят да повишат ...

Да превърнем невидимото във видимо

07.03.2014 in Проекти

Кампания срещу насилието над ...

Осъдени без детство

15.04.2014 in Проекти

Изпрати SMS на 1021 и дари еднократно 2 ...

Ние вярваме в 0

09.11.2014 in Проекти

Какво е нужно, за да има 0 деца в бедност, 0 деца, жертви на насилие, 0 деца без образование, 0 деца в институции? ...

Бъдеще без насилие за всяко дете

10.11.2014 in Проекти

През месец ноември 2014 г. bTV и УНИЦЕФ България стартираха съвместна социална кампания, целяща да повиши ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.