УНИЦЕФ: Новите трусове застрашават емоционалното здраве на децата в Непал

14.05.2015 12:21

 

КАТМАНДУ, 14 май 2015 – УНИЦЕФ предупреждава, че децата на Непал са изправени пред безпрецедентно емоционално изпитание в резултат на двете разрушителни земетресения, ударили страната през последните две седмици и половина. 

Хиляди деца и техните семейства се завръщат във временните лагери из страната, след като земетресението от 12 май уплаши много хора и те отказаха да се завърнат по домовете си.

„Не бива да подценяваме психологическите последствия, които тези мощни трусове оказват върху децата. Бях много близо до епицентъра при труса във вторник, децата се прегръщаха и плачеха часове наред, докато хората напускаха домовете си. Много деца сънуват кошмари, някои са изключително стресирани и не могат да спят, докато други не могат да се откъснат от родителите си.“, сподели Роунак Кан, Заместник Представител на УНИЦЕФ в Непал. 

УНИЦЕФ засилва действията си в засегнатите региони- включително в областите Долакха и Синдхупалчок, които са най-силно засегнати от земетресението във вторник. 

Освен доставянето на питейна вода, хигиенни материали и жизненоважни медикаменти, организация приоритетно оказва подкрепа на децата, които са подложени на изключителен стрес.

„Трябва да сме напълно готови да осигуряваме навременна емоционална помощ за децата, когато и където има нужда. Очевидно е, когато едно дете няма храна, подслон или питейна вода. Но симптомите на емоционално страдание като тревожност, могат да останат скрити и да причинят сериозни емоционални травми ако не се адресират навреме“, допълни Кан.

Как УНИЦЕФ помага на децата да преодолеят преживения стрес:

- Подкрепя специалистите в най-тежко засегнатите райони, които предоставят специализирана помощ на децата в нужда;

- Създава и управлява десетки защитени пространства за деца в импровизираните лагери, където децата могат да получат психологическа помощ;

- Подкрепя арт-терапия за деца;

- Води специална радио програма в Непал „Слушане и говорене“, която предлага консултация по телефона за деца в по-отдалечените части на страната. Радиопредаването се излъчваше и 10 минути след труса на 12 май;

- Осигурява екипи за идентификация и помощ за децата, които са били разделени от техните семейства;

- Помага за разкриването на училища и създаване на временни учебни центрове, в които децата да продължат своето образование, като същевременно да им предложи безопасно място и им върне жизненоважното чувство за рутина.

 „Много е важно да положим всички усилия, за да осигурим на децата психологическа подкрепа, защитена среда и стабилна рутина, за да им помогнем да преодолеят преживяното.“, каза Кхан.

„Децата в Непал вече са преживели твърде много и ние трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да им върнем детството.“

В международен план Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) има за цел да събере средства в размер на 50 милиона долара, с които да подпомогне най-спешните нужди на децата и семействата в следващите 3 месеца. Цялата сума, която всички агенции на ООН и международни партньори се опитват да наберат за възстановяването на Непал, възлиза на близо 500 милиона долара.  

КАК БЪЛГАРИТЕ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ НА ДЕЦАТА В НЕПАЛ

:: През дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България;

:: По банков път на следната дарителска сметка:    Райфайзенбанк ЕАД: IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF; Основание: Непал

:: Чрез SMS с текст „NEPAL” на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повече информация на: www.unicef.bg или на: www.facebook.com/unicef.bulgaria

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.   

За повече     информация:
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации,   
УНИЦЕФ България - 0888 40 63 83, ispasov@unicef.org  

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.