УНИЦЕФ: Пневмония и диария убиват 1,4 милиона деца всяка година, повече от всички други детски болести, взети заедно

11.11.2016 12:04

 

Световните лидери, които се събират за конференцията на ООН по изменението на климата -КОП22, имат възможност да поемат ангажименти, които ще помогнат за спасяването на живота на 12.7 милиона деца до 2030 г.

Маракеш, Мароко, 11 Ноември 2016 - Пневмонията и диарията заедно убиват 1,4 милиона деца всяка година, по-голямата част от които живеят в страни с по-ниски и средни доходи. Тези смъртни случаи на деца се случват независимо от факта, че и двете заболявания са до голяма степен предотвратими чрез ясни и рентабилни решения като изключително кърмене, ваксинация, качествена първа помощ и намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата.

Тези констатации са включени в нов доклад на УНИЦЕФ – „И един е твърде много: Прекратяване на детските смъртните случаи, причинени от пневмония и диария”, който се публикува днес.

Пневмонията остава водещият инфекциозен убиец на деца под 5-годишна възраст, отнемайки живота на почти 1 милион деца през 2015 г. - приблизително по едно дете на всеки 35 секунди, и повече от малария, туберкулоза, морбили, и СПИН, взети заедно. Приблизително половината от всички детски смъртни случаи са свързани със замърсяването на въздуха – факт, който според УНИЦЕФ световните лидери трябва да имат предвид по време на продължаващите преговори за изменението на климата на КОП22.

„Видяхме ясно, че замърсяването на въздуха, свързано с изменението на климата, е в ущърб на здравето и развитието на децата, като причинява пневмония и други респираторни инфекции. Два милиарда деца живеят в райони, където замърсяването на въздуха на открито превишава международните стандарти, което води до разболяване и смърт. Световните лидери, които се срещат на КОП22, могат да помогнат да се спаси живота на децата, като поемат ангажимент за действия, които ще доведат до намаляване на замърсяването на въздуха, свързано с изменението на климата, като в допълнение се съгласят на инвестиции в профилактика и здравеопазване”, каза Фатумата Ндиайе, зам.-изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Подобно на пневмонията, случаите на диария при децата в много случаи могат да бъдат свързани с по-ниските нива на валежи, причинени от изменението на климата. Недостигът на безопасна вода оставя децата в по-голям риск от заразяване със заболявания, причинени от диария - както и нарушено физическо и когнитивно развитие.

Близо 34 милиона деца са починали от пневмония и диария от 2000 г. насам. Без по-нататъшни инвестиции в ключови мерки за превенция и лечение, УНИЦЕФ изчислява, че още 24 милиона деца ще умират от пневмония и диария до 2030.

„Тези заболявания имат толкова непропорционално голямо въздействие върху детската смъртност и са сравнително евтини за лечение. И все пак те продължават да получават само една малка част от световните инвестиции за здраве, което е с абсолютно нулев смисъл. Ето защо ние се обявяваме за увеличаването на глобалното финансиране за предпазни, превантивни и лечебни интервенции, които знаем, че ще помогнат да се спаси живота на децата.”, каза Ндиайе.

УНИЦЕФ също така препоръчва увеличаване на финансирането за детското здравеопазване като цяло, а също и за това, което се фокусира върху групите от деца, особено уязвими по отношение на пневмония и диария - най-малките и тези, които живеят в  страни с по-ниски и средни доходи. Докладът показва:
:: Около 80% от детските смъртните случаи, свързани с пневмония и 70% от тези, свързани с диария, се случват по време на първите две години от живота;
:: Страните с ниски и клонящи към средни доходи са дом на 62% от всички деца по света под 5-годишна възраст, но в тях са и повече от 90% от детските смъртни случаи, причинени от пневмония и диария в световен мащаб.

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:        
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България
Тел: 02/9696208    
E-mail: jtzocheva@unicef.org

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.