УНИЦЕФ: Поредица от публикации на „Лансет“ дават неоспорими доказателства, че кърменето спасява животи

29.01.2016 15:36

 

 

Кърменето води до намаляване на детската смъртност и по-ниски нива на рак на гърдата и рак на яйчниците

Вашингтон, Ню Йорк 29 януари 2015г. - Нови публикации от медицинския журнал „Лансет“ извеждат доказателства в полза на тезата, че подобряването на практиките на кърмене би могло да спасява живота на над 820 000 деца всяка година, 9 от 10 от които – новородени.

Насърчаването на кърменето може да предотврати близо половината от случаите на диария, една трета от епидемиите с респираторни инфекции, които са двете водещи причини за смърт при децата под 5 годишна възраст.

Публикациите на „Лансет“ показват, че всяка допълнителна година на кърмене при жената намалява риска от развитие на рак на гърдата с 6 %. В момента кърменето предотврятява близо 20 000 случаи на смърт от рак на гърдата годишно, но броят на спасените животи би могъл да се удвои само чрез подобряване на практиките на кърмене. По-дългото кърмене е свързано и с намаляване  на опасността от рак на яйчниците.  

„Инвестицията в кърменето е от голямо значение, както за здравето на жените и децата, така и за икономиките и на бедните, и на богатите страни. Публикациите дава изключително важно доказателства, че кърменето е от голямо значение едновременно за: оцеляването, здравето, растежа и развитието на детето и е предпоставка за неговото  по-успешно и устойчиво бъдеще.“, това заяви директорът на департамент Хранене в УНИЦЕФ, Уернер Шултинг.

Същите данни от медицинското издание потвърждават равносилната животоспасяващата роля на кърменето както за жените, така и за техните деца в страните с ниски, средни и високи  доходи, допълват експерти от УНИЦЕФ.

Кърменето понижава нивата на детска смъртност в страните с високи доходи. То е свързано с 36 % намаляване на риска от  внезапни случаи на смърт сред новородените и 60 % намаляване на най-често срещаните чревни заболявания при недоносените бебета. Рискът от развитие на затлъстяване и наднормено тегло също е по-малък при децата, които са били кърмени по-дълго.

Публикациите на „Лансет“ разкриват още, че когниотивните загуби, сврзани с отсъствието на кърмене, които се отразяват на възможностите за развитие на детето, възлизат на 302 милярда долара годишно. В страните с ниски и средни доходи загубите, вследствие на отсъствие или кратък период на кърмене, се равняват на 70 милиарда долара годишно, а финансовите загуби в страните с високи доходи възлизат на 230 милярда долара всяка година.

УНИЦЕФ заявява, че именно множеството ползи за здравето на майките, бебетата и децата, както и потенциалните икономически ползи трябва да насърчат правителствата да създават и установяват политики и програми за защита, насърчаване и подкрепа за кърмене.

Това е особено важно за работещите майки, при които ранното завръщане на работа намалява шансовете за кърмене. В приблизително 60% от страните отпускът по майчинство не достига препоръчаните от Международната организация на труда (ILO) 14 седмици платен отпуск. Когато кърмещите майки се връщат на работа, техните работни места често не разполагат с условия, за да се продължи кърменето или да изцеждат кърма.

Шултинг повтори заключението на „Лансет“, което доказва, че насърчаването и подобряването на кърменето е фундаментално условие за постигане на голяма част от Целите за устойчниво развитие, особено тези, които са свързани със здравето, оцеляването и образованието на децата.

„Кърменето е най-естествения, най-евтин, екологичен и достъпен начин за гарантиране на най-добрия здравословен старт в живота на всички деца, независимо дали са бедни или богати. Това е печеливша кауза за всчки заинтересовани страни и затова кърменето трябва да се превърне в приоритет.“, добави още Шултинг.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България   
Тел.: 02 9696 208 
е-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

Семейство за всяко дете

15.10.2010 in Проекти

Всяка година над 2 000 български деца биват изоставени и настанени в институции. Медицински доказано е, че отглеждането ...

Работилница за родители - Да пораснем заедно

16.11.2011 in Проекти

„Работилниците за родители - Да пораснем заедно" ще предоставят споделено пространство, в което могат да се срещат ...

Подкрепа на деца с увреждания

15.10.2009 in Проекти

През октомври 2009 г. в гр. Русе бе открит „Детски кът за развитие", който представлява нов модел на интегрирани ...

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Такъв е животът - Да бъдеш родител

01.01.2012 in Проекти

В рамките на няколко епизода зрителите на bTV ще видят историите на различни герои, с различни социални и битови ...

Всяко дете иска семейство - национална кампания за приемна грижа

01.01.2010 in Проекти

Приемната грижа означава да се грижиш за деца в твоя собствен дом, защото техните родители не са в състояние да полагат ...

Мълчанието днес ражда викове утре

06.12.2009 in Проекти

УНИЦЕФ България стартира комуникационна кампания „Мълчанието днес ражда викове утре” за ранното детско развитие, която ...

Децата не идват с инструкции за отглеждане

17.09.2013 in Проекти

Детските сълзи карат родителите да се чувстват безпомощни. Медицинските сестри на Център за “Майчино и детско ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.