УНИЦЕФ: Повече от половината от малките деца в света са лишени от игри и дейности за ранно учене с бащите си

17.06.2017 16:24

 

В Деня на бащата, отбелязван в повече от 80 страни по света, УНИЦЕФ публикува изследване, направено на базата на програма на организацията за клъстерни анализи с множествени индикатори – най-мащабната база със сравнителни данни за поведението на родителите по целия свят

Ню Йорк, 16 юни 2017 – Повече от половината – или 55% от децата на възраст между 3 и 4 години в 74 страни (около 40 милиона) – имат бащи, които не играят и не се ангажират с дейности за ранно учене с тях, показват данните от анализа на УНИЦЕФ.

„Това, което ни показват тези цифри е, че бащите се опитват да играят активна роля в първите години от живота на децата им. Трябва да премахнем бариерите, които пречат на бащите да осигуряват благоприятна и развиваща среда за децата, включваща обич, игри, закрила и пълноценна храна. Трябва и да се уверим, че всички родители имат времето, ресурсите и знанията, от които се нуждаят, за да подкрепят ранното развитие на техните деца“ –  заяви Лоренс Чанди, директор в отдел „Данни, изследвания и политики“ на УНИЦЕФ.

Анализът на УНИЦЕФ - използващ клъстърни изследвания с множествени индикатори (MICS) с данни за поведението на родителите - проверява дали децата на възраст 3 и 4 години се ангажират с игри или дейности за ранно учене с бащите си. Дейностите включват: бащата да чете приказки на децата, да им разказва истории или да им пее песен, да ги извежда навън, да играе с тях, да назовава, да брои и рисува, заедно с децата. Този тип групови изследвания с множествени индикатори са най-голямата база на сравнителни данни за родителското поведение в света.

За да насърчи  повече бащи да играят активна роля за развитието на техните деца и за да подчертае колко са важни: обичта, игрите, закрилата и добрата храна за здравословното мозъчно развитие на децата,  УНИЦЕФ кани семейства да публикуват снимки и видеа на тема „Какво е нужно, за да бъдеш Супер Татко“, като използват хаштага #РаннитеМоментиСаОтЗначение #EarlyMomentsMatter  в социалните мрежи.

Снимки и видеа на посланиците на добра воля на УНИЦЕФ и на популярни личности, които подкрепят инициативата, също са част от глобалната галерия #EarlyMomentsMatter #РаннитеМоментиСаОтЗначение – за да вдъхновят семействата по целия свят да споделят техните  Супер Татко моменти.

УНИЦЕФ призовава правителствата и частния сектор да увеличат инвестициите и да водят политики, насърчаващи програми за ранно детско развитие. Тези програми трябва да бъдат фокусирани върху осигуряване на нужната информация и ресурси за родителите, за да осигурят стимулираща среда за техните деца. Съвременни научни изследвания в областта на неврологията показват, че когато децата прекарат най-ранните си години в подкрепяща и стимулираща среда, техният мозък формира 1000 невронни връзки в секунда, което е възможно само в тези най-ранни години. Тези връзки определят здравословното състояние на децата, способността им да учат и да се справят със стреса и дори определят техния потенциал за реализация като възрастни.

Изследваният също доказват, че насилието и липсата на стимулираща среда могат да попречат на образуването на невронните връзки, акогато децата взаимодействат с бащите си по позитивен начин, те имат по-добро психологическо здраве, самочувствие и удовлетворение от живота в дългосрочен план.

Публикации на медицинския журнал „Лансет“ - Напредък в ранното детско развитие: от наука до приложение, излезли през октомври 2016 година показват, че близо 250 милиона деца под 5 години са в риск от слабо развитие, вследствие на спиране на растежа и крайна бедност. Публикациите също показват, че програмите, популяризиращи здравословната грижа: здраве, хранене, отзивчивост, сигурност, закрила и ранното учене – могат да струват по-малко от 50 цента на човек годишно, когато се комбинират със съществуващите здравни услуги.

УНИЦЕФ работи с правителствата, гражданското общество, здравните професионалисти и частния сектор, за да подкрепя семействата и общностите и да подобри достъпа до качествена, ранна детска грижа и образование.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации в УНИЦЕФ България    
Тел.: 02/9696207      
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

Някои деца не мечтаят за играчки, а за грижа, обич и закрила

16.12.2016 in Проекти

Заедно носим надежда за по-добро бъдеще за децата в неравностойно ...

УНИЦЕФ: Най-уязвимите деца в България имат нужда от твоята подкрепа

31.05.2017 in Проекти

На 1 юни, Денят на детето, Детският фонд на ООН стартира дарителска ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.