УНИЦЕФ: Расте броят на засегнатите деца от земетресението в Непал

29.04.2015 16:48

Увеличава се и размерът на спешно необходимата помощ след изчисление на пораженията и щетите 

29 април 2015 г., Катманду– По данни на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) расте броят на засегнатите от земетресението в Непал деца. Предполагаше се, че те са около 940 хиляди, но вече е ясно, че надхвърлят 1 милион и 700 хиляди. Тези деца се намират в най-опустошените от земния трус региони и се нуждаят от най-спешна хуманитарна помощ.

По изчисления на Детския фонд на ООН, който работи на терен от самото начало на бедствието, сумата, необходима на УНИЦЕФ за хуманитарното подпомагане на децата в Непал, възлиза на над 50 милиона долара. С тези средства трябва да бъдат подпомогнати както децата, така и техните семейства – и то в ситуация, в която расте рискът от разпространението на заразни болести. УНИЦЕФ работи с партньорски организации и с други агенции на ООН, които също набират средства на неотложна помощ за най-уязвимите. Работата на терен със семействата и децата се очаква да продължи през следващите 3 месеца

По последни данни земетресението с магнитут от 7.9 по скалата на Рихтер е отнело живота на около 6 хиляди души и е ранило още 12 хиляди. Освен това други десетки хиляди са напуснали домовете си и живеят в палаткови лагери на открито в столицата Катманду и в другите най-засегнати райони в страната. 

„Животите на толкова много деца се превърнаха в кошмар – те се нуждаят от животоспасяваща помощ, в това число чиста питейна вода, подслон и санитарни условия“, заяви Томо Хозуми, представител на УНИЦЕФ за Непал. Той допълни: „Без достъп до безопасна питейна вода рискът от пренасянето на множество зарази сред децата е огромен. Множество семейства са в невъзможност да се предпазват дори от суровите атмосферни въздействия – като изгарящо слънце или поройни дъждове. Нашите очаквания са, че техните нужди ще се увеличават през следващите дни, тъй като получаваме информация и за все повече пострадали хора в по-отдалечените региони, които си мислехме, че не са толкова засегнати от земетресението“. 

Какво прави УНИЦЕФ на терен?   
УНИЦЕФ работи с партньори на терен, за да достави спешна хуманитарна помощ, включително чиста питейна вода и подслон. Детският фонд на ООН вече достави следното:

• палатки, хигиенични пособия, таблетки за прочистване на вода, одеяла към всички засегнати региони, но наличието на множество мъртви тела при епицентъра на земетресението предизвиква все по-голяма заплаха от избухването на епидемии;

• В голяма част от регионите само 1 на всеки 5 души имат достъп до чиста питейна вода. Танкери с чиста питейна се доставят в 16 лагера, които са по разпръснати по протежението на цялата столица и околностите й;

 

• Екипи идентифицират и помагат на децата, разделени от семействата си;

• УНИЦЕФ предоставя и психологическа помощ на децата и родителите им, които са крайно травмирани от преживяното и е се намират в състояние на шок сред хиляди други хора в палатковите лагери. 

• Повече от 80% от здравните заведения в най-тежко засегнатите региони са почти напълно разрушени. 274 от 323 училища в зоните на земетресението също са претърпели много сериозни щети, а някои са напълно унищожени. Това засилва необходимостта УНИЦЕФ и партньорите на терен да предоставят временно пространство и пособия за обучението на децата в училищна възраст, за да не бъде трайно прекъснат образователния процес.

Как българите могат да помогнат?   
1.  Чрез дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България   

2. По банков път на следната дарителска сметка:    
Райфайзенбанк ЕАД:  
IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF  
Основание: Непал    

3. Чрез SMS с текст „NEPAL” на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:   
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации,   
УНИЦЕФ България - 0888 40 63 83ispasov@unicef.org

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.