УНИЦЕФ: Само 15 държави по света имат трите основни национални политики, които подпомагат семейства с малки деца

21.09.2017 17:49

 

Според нов доклад около 85 милиона деца под 5 г. живеят в 32 държави, които не предлагат на семействата двегодишно безплатно предучилищно образование; поне шест месеца платени почивки за кърмене на работното място; и адекватен платен родителски отпуск - три изключително важни политики в подкрепа на ранното развитие на мозъка на децата

Ню Йорк, 21 септември 2017 г. - Само 15 страни по света имат трите основни национални политики, които помагат да се гарантира времето и ресурсите, необходими на родителите, за да подкрепят здравословното развитие на мозъка на техните малки деца, каза днес УНИЦЕФ в нов доклад. Още по-лошо е, че 32 държави, в които живеят една осма от децата в света под пет години, нямат нито една от тези политики.

Според доклада Най-ранните моменти от живота – важни за всяко дете - две години безплатно предучилищно образование, шест месеца платени почивки за кърмене на работното място и шест месеца платен отпуск по майчинство, както и четири седмици платен отпуск по бащинство - съдействат за създаването на критична основа за оптимално ранно детско развитие. Тези политики помагат на родителите да защитят по-добре децата си и да им осигурят по-добро хранене, игра и ранно обучение през първите години от живота, когато мозъкът се развива с темпове, които няма да се повторят повече.

Докладът отбелязва, че България, Куба, Франция, Португалия, Русия и Швеция са сред страните, които гарантират и трите политики. Въпреки това, 85 милиона деца под петгодишна възраст растат в 32 държави, в които няма нито една от трите критични политики. Изненадващо, 40% от тези деца живеят само в две държави - Бангладеш и САЩ.

„Какво е най-важното нещо, което имат децата? Това е мозъкът им. Но ние не се грижим за мозъците на децата по начина, по който се грижим за телата им - особено в ранна детска възраст, когато науката показва, че мозъкът на децата и бъдещето им се оформят изключително бързо. Трябва да направим повече, за да предоставим на родителите и грижещите се за малките деца, подкрепата, от която се нуждаят по време на този най-критичен период на мозъчно развитие“. каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк

Докладът също така подчертава, че милиони деца под петгодишна възраст прекарват годините си в несигурна и нестимулираща среда:
:: Около 75 милиона деца под петгодишна възраст живеят в зони, засегнати от конфликти, което повишава риска от токсичен стрес, който може да попречи на развитието на мозъка в ранна детска възраст;
:: В световен мащаб, лошото хранене, нездравословната среда и болестите оставят 155 милиона деца под петгодишна възраст закърнели, което намалява възможностите на техните тела и мозъци да развият пълния си потенциал;
:: Една четвърт от всички деца на възраст между 2 и 4 години в 64 държави не участват в дейности, които са от съществено значение за развитието на мозъка, като например игра, четене и пеене;
:: Около 300 милиона деца в световен мащаб живеят в райони, където въздухът е токсичен, за което нови научни изследвания показват, че може да увреди развиващия се мозък на децата.

Неуспехът да се защитят и да се предоставят на децата в най-неравностойно положение възможности за ранно развитие, подкопава потенциалния растеж на цялото общество и икономика, посочва докладът, цитирайки проучване, което разкрива, че децата от бедни домакинства, които имат шанс за игра и обучение в ранна възраст, печелят 25% повече като възрастни от тези, които не са имали тази възможност.

„Ако сега не инвестираме в най-уязвимите деца и семейства, ще продължим да поддържаме междупоколенчески цикли на неравнопоставеност и неравенство. Живот след живот, пропуснатата възможност след пропуснатата възможност, увеличаваме разликата между хората, които имат и тези, които нямат. Подкопаваме нашата дългосрочна сила и стабилност.“, каза Лейк.

Правителствата по света средно изразходват по-малко от 2% от своите образователни бюджети за програмите за ранна детска възраст. Докладът обаче подчертава, че инвестициите в ранните години на децата днес, довеждат до значителни икономически печалби в бъдеще. Всеки 1 щатски долар, инвестиран в програми, които подпомагат кърменето, генерира 35 щатски долара в замяна; и всеки 1 щатски долар, инвестиран в грижи и образование за деца в най-неравностойно положение в ранна детска възраст, може да донесе възвръщаемост до 17 щатски долара.

Докладът призовава правителствата и частният сектор да подкрепят основните национални политики в подкрепа на развитието на ранното детство, включително чрез:
1. Инвестиране и разширяване на услугите за ранно детство в домакинствата, училищата, общности и здравни клиники - като се даде приоритет на най-уязвимите деца;
2. Политики, подкрепящи семейството, включително две години безплатно предучилищно образование, платен родителски отпуск и платени почивки за кърмене, да бъдат национален приоритет;
3. Предоставяне на работещите родители на време и средства, необходими за подпомагане развитието на мозъка на малките им деца;
4. Събиране и дисагрегиране на данни за ранното детско развитие и проследяване на напредъка в достигането до най-уязвимите деца и семейства.

„Политиките, които подкрепят ранното детско развитие, са критична инвестиция в мозъчното развитие на нашите деца и по този начин в гражданите и работната сила на утрешния ден - и буквално бъдещето на света.“, каза Лейк.

# # #

Бележка към редакторите:
Променливите в този анализ бяха предоставени на УНИЦЕФ от Световния център за анализ на политиките в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Данните за населението идват от 2017 Отдел "Население на ООН" (UNPD). Променливите включват: две години безплатно предучилищно образование, шест месеца платени почивки за кърмене на работното място и шест месеца платен отпуск по майчинство, както и четири седмици платен отпуск по бащинство

Страните с всички три политики включват: Беларус, България, Куба, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Люксембург, Португалия, Румъния, Русия, Сан Марино, Швеция, Туркменистан и Украйна.

Страните без нито една от трите политики включват: Алжир, Австралия, Бангладеш, Барбадос, Белиз, Бутан, Босна и Херцеговина, Бруней, Доминика, Гамбия, Гренада, Кения, Корейска народнодемократична република, Либерия, Малави, Малайзия, Мианмар, Намибия, Оман, Сиера Леоне, Сингапур, Южна Африка, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Свазиленд, Тонга, Тринидад и Тобаго, Уганда, Съединените щати, Йемен и Замбия.

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

За повече информация: 
Жаклин Цочева, Директор Комуникации в УНИЦЕФ България   
Тел.: 02/9696207 
E-mail: jtzocheva@unicef.org  

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

ДА на кърменето на обществени места!

01.08.2017 in Проекти

В световната седмица на кърменето УНИЦЕФ България и партньори стартират дългосрочна насърчителна кампания ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.