УНИЦЕФ: Точно един месец след жестокото земетресение в Непал недохранването е основен проблем за децата

25.05.2015 12:11

 

Детският фонд на ООН продължава работата си на терен по възстановяване на живота и благосъстоянието на най-засегнатите

25 Май, 2015 – Днес, 25 май се навършва точно месец, откакто земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер разтърси Непал. Според УНИЦЕФ към днешна дата около 70 000 деца под 5-годишна възраст се нуждаят от спешна подкрепа, тъй като рискуват влошаване на здравословното си състояние поради недохранване.  

Около 15 000 деца от 14-те най-засегнати региона се нуждаят от терапевтични храни за подобряване на здравословния им статус и преодоляване на най-острите форми на недохранване. Други 55 000 деца се нуждаят от хранителни добавки, за да се превъзмогнат отклоненията в растежа и физическото им развитие. 

„И преди земетресението 1 на всеки 10 деца в Непал вече страдаше от остра форма на недохранване, докато 4 на всеки 10 деца имаха отклонение във физическото развитие заради хронично недохранване“, заяви Томо Хоцуми, представител на УНИЦЕФ за Непал. Той добави: „В момента имаме сериозни опасения, че след бедствието състоянието на тези деца ще се влоши още повече. Това ще върне назад постиженията от последните години по отношение на здравеопазването на децата. УНИЦЕФ работи на максимална скорост, за да осигури храна и закрила на най-уязвимите и да укрепи имунитета им срещу различни заболявания – особено в светлината на предстоящия сезон на мусоните.“

УНИЦЕФ работи с национални и международни партньори и с правителството на Непал, за да обезпечи хранителните потребности на децата. Те включват:

-Насърчаване на кърменето, а не храненето с бутилка, на децата под 2-годишна възраст – това е животоспасяваща практика;  
-Осигуряването на хранителни добавки за повече от 120 000 деца и консултации с майките и семействата за това как да гарантират правилния хранителен режим на децата;  
-Идентифициране на децата с най-тежка форма на недохранване в най-засегнатите от земетресението региони;  
-Предоставянето в рамките на общността на готови за употреба терапевтични храни за около 3 000 деца с остра форма на недохранване;  
-Работа посредством Радио Непал и с частни радио станции за предоставянето на животоспасяваща информация относно изхранването на майките и техните деца. Помощта достигна до около 380 000 семейства;  
-Ще стартираме едноседмична кампания в средата на месец юни, непосредствено преди сезона на мусонните дъждове, за да се предостави на повече от 350 000 деца жизненоважни хранителни добавки, витамини и минерали.

Около 1.7 милиона деца продължават да се нуждаят от хуманитарна помощ. Продължителното им страдание и невъзможността да се посрещнат техните нужди води до риска от дългосрочни психически и емоционални последствия.

През изминалия месец УНИЦЕФ успя да мобилизира значителни хуманитарни ресурси, които включват:

:: Осигурена чиста питейна вода на над 305 000 души, както и на санитарни и хигиенни условия за над 45 000 души;  
:: На 10 000 деца в разселените общности беше осигурен достъп до поддържани от УНИЦЕФ зони за закрила;  
:: На около 9 000 деца и повече от 2 000 родители беше предоставена спешна психологическа помощ и подкрепа;  
:: Над 3 000 деца между 6 и 59 месеца бяха ваксинирани срещу дребна и едра шарка. Имунизационната кампания в най-засегнатите региони продължава.

„Много беше направено вече, но и много още остава да бъде направено. Пътят за възстановяването на Непал може да бъде дълъг и изпълнен с предизвикателства. Но УНИЦЕФ ще бъде до хората толкова дълго, колкото е необходимо. Целта ни е да възвърнем шанса за бъдеще пред децата на Непал“, заяви още г-н Хоцуми. 

Как България помага?   
Веднага след природното бедствие УНИЦЕФ България стартира фондонабирателна кампания в помощ на децата от Непал. За един месец чрез дарения от българските граждани и фирми събрахме над 155 000 лева, които биват използвани пряко за осигуряването на храна, вода, медикаменти, образование, закрила на засегнатите деца. Както индивидуални, така и бизнес дарители се възползваха от предоставените от УНИЦЕФ България начини за помагане – чрез банкови преводи на специално разкрита сметка; чрез финансови преводи през сайта на УНИЦЕФ България; чрез изпращането на кратки съобщения. Най-голямата част от даренията бяха набрани посредством кампанията на УНИЦЕФ България и Новините на Нова Телевизия – чрез изпращането на SMS на кратък номер 1021. Освен това и Министерството на външните работи на Република България (МВнР) дари 40 000 долара за глобалната хуманитарна акция на Детския фонд на ООН.

КАК И ВИЕ МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ НА ДЕЦАТА В НЕПАЛ  
:: През дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България;

:: По банков път на следната дарителска сметка:    Райфайзенбанк ЕАД: IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF; Основание: Непал

:: Чрез SMS с текст „NEPAL на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

Повече информация на: www.unicef.bg или на: www.facebook.com/unicef.bulgaria 

Какво предстои?   
На 26 май (вторник) от 19 часа във фоайето на Националния дворец на културата (НДК) в София ще бъде открита благотворителна изложба на български фотографи, завърнали се от Непал броени дни преди трагедията. Закупуването на снимки ще помогне на УНИЦЕФ и партньорските организации на терен да възстановят живота на децата такъв, какъвто всеки би могъл да го види на снимките. Изложбата ще продължи до 7 юни. 

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации, УНИЦЕФ България - 0888 40 63 83, ispasov@unicef.org

 

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.