УНИЦЕФ: В Международния ден на мигрантите, децата се нуждаят от спешни решения и солидарност

18.12.2015 14:44

 

Изявление на Мари Пиер Поарие, специален координатор на УНИЦЕФ по въпросите на бежанската и мигрантска криза в Европа.

 

ЖЕНЕВА, 18 декември, 2015 – Отиващата си година ще се запомни със сърцераздирателния образ на едно безжизнено малко момченце на плажа - един от многото, които дойдоха преди него; един от многото, които дойдоха след него. Това беше годината, в която стотици хиляди деца и техните семейства бягаха, оставяйки след себе си насилието и преследванията. Година на европейска одисея за надежда. Това беше годината на масово разселване. Краят не се вижда.

За да бъде 2016 година по-добра за децата, ние трябва по-добре да се съсредоточим върху техните нужди. Те са най-малко отговорните за тази криза, но плащат най-високата цена.

Миналата, 2014 година, беше най-опустошителната за децата до този момент. Навсякъде по света - от Сирия през Ирак, Афганистан, Йемен и отвъд, милиони деца станаха жертва на ужасна жестокост и насилствено набиране за войници; лишени от образование и  загубили близките си. Мнозина бяха убити. Много повече с отнето детството. 

Беше само въпрос на време, докато тази криза премости моретата, границите и се появи насред Европа през 2015 г. През 2014 се посяха семената на настоящата година, която видя стотици хиляди деца разселени и на път към Европа.

Към днешна дата, почти 1 млн. души, една трета от които са деца, са направили страшното пътуване до Европа. Около 500 деца са загубили живота си в морето. Безброй още са загубили близките си хора, напуснали са домовете и общностите си. Те са преживели ужасяващи пътуване с лодки и непредсказуемото затваряне на граници.

Мащабът и скоростта на тази криза е безпрецедентно предизвикателство за Европа. Въздействието върху децата също е безпрецедентно. Това е детска криза. Нашият отговор трябва да се фокусира върху тези деца, на първо място. 

С настъпващата зима, бебетата трябва да бъдат на топло. Малките деца, които са избягали от бомбите, трябва да се чувстват сигурни и у дома. Младите момичета, които са изложени на риск от сексуално насилие, се нуждаят от защита. Деца с увреждания се нуждаят от специализирано оборудване и медицинска помощ. Момчетата, на чиито плещи е препитанието на техните семейства, се нуждаят от помощ. Децата, които са били лишени от училище в продължение на години и не говорят европейски език, трябва да започнат да учат.

Закрилата на децата бежанци и мигранти е споделена отговорност. И УНИЦЕФ е готов да поеме своя дял. Ние разпростираме закрилата за децата и техните семейства на вссяка крачка от пътя им - в техните страни на произход, транзит и след като са достигнали до крайните си дестинации.

След съвместна оценка с правителствата, ние знаем, че децата и жените в центрове за временно настаняване са изложени на риск от попадане между пукнатините на системите за закрила, като може да се изправят пред опасности и забвение. Така че, ние ще работим, за да се засили защитата на децата в приемните и центровете за настаняване; за подкрепа за обучение и възможности за игра в  защитени пространства, които помагат на децата да преодолеят травмите; за споделяне на техническо ноу-хау, когато става въпрос за наблюдение на правата на децата и укрепване на системите за данни - защото ефективно подпомагане на децата зависи от наличието на точни данни в реално време.

Тази криза е възможност за Европа да потвърди поетите ангажименти с Конвенцията на ООН за правата на детето и Конвенцията от 1951 г. за статута на бежанците и протокола към нея; да зачита човешкото достойнство и принципа на забрана за връщане; да поддържа основните ценности на Европейския съюз и основните принципи на нормативната уредба за правата на човека. Както сме виждали и преди, по време на криза предизвикателството към тези ценности е най-голямо.

Тази криза напомня на УНИЦЕФ корените на организацията. УНИЦЕФ започна собственото си пътуване в Европа през 1946 г. с осигуряване на спешна хуманитарна помощ от храна и здравни услуги за децата в страните разрушени от войната. Близо 70 години по-късно, като част от Организацията на обединените нации, УНИЦЕФ работи в над 190 страни. През това време Европа се превърна в наш основен партньор, осигуряващ подкрепа за децата засегнати от кофликти и бедност по света, като сега увеличава подкрепата си за същите тези деца, но вече на европейска земя.

Засега, те са достигнали до безопасността. На следващо място, ние трябва да ги защити и да им помогне да ходят на училище; да бъдат здрави, да им помогне да се възстановят от травмата, да ги напътстваме и да им даде възможност да играят.

Така че, нека всички да бъдем на тяхна страна, когато те правят първите си стъпки в новата година. Нека всички им дадем бъдеще, за което те са рискували живота си. 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България    
02/9696208, е-mail: jtzocheva@unicef.org 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.