УНИЦЕФ: В Непал е нужна спешната имунизация на стотици хиляди деца в риск

04.05.2015 12:06

                                                                                        

Има опасност от избухването на епидемия от дребна шарка в палатковите лагери

Катманду, 4 Май, 2015 – Над половин милион деца в Непал попадат в обсега на спешна кампания по ваксинации. Тази мярка се предприема поради страховете от избухването на епидемия от дребна шарка в импровизираните палаткови лагери, които приютяват на едно място много деца и семейства след земетресението от 25 април.

Кампанията беше подета от Министерството на здравеопазването и населението на Непал и е подкрепена от УНИЦЕФ и Световната здравна организация. 

Липсата на подслон и подходящи санитарни условия е сред факторите, които засилват риска от редица заболявания. Продължава да расте и броят на хората, принудени да живеят извън домовете си, като голяма част от тях пребивават в пространства в близост до разрушените си къщи. 

По последни данни отпреди земетресението, 1 на всяко 10 деца в Непал не е ваксинирано против дребна шарка.

                                                                                                                            Снимка: UNICEF/NYHQ2015-1103/Panday

„Дребната шарка е много заразно заболяване и би могла да бъде дори смъртоносна. Тя може да се разпространява много бързо сред претъпканите лагери, където има стотици хиляди деца“, заяви Томо Хозуми, Представител на УНИЦЕФ за Непал. Той добави: „От десетилетия работим за елиминирането на дребната шарка в Непал. Освен ако не действане веднага, рискът тази опасна болест да се възроди и да засегне множество деца е съвсем реален – и това ще бъде огромна удар по развитието на тази страна и здравето на нейните жители.“ 

В рамките на първата вълна от спешната реакция на тази ситуация екипи от професионалисти ваксинират децата до 5-годишна възраст, които се намират в най-пренаселените палаткови лагери на Катманду. В следващите седмици усилията ще бъдат насочени към обхващането на всички деца, включително тези извън столицата и в по-слабо засегнатите райони.

„Работим с нашите партньори, за да мобилизираме доставката на стотици хиляди ваксини, както и да осигурим съоръженията и условията, в които те трябва да се съхраняват при най-подходяща температура – а това е изключително трудно и сложно“, каза още Томо Хозуми. Според него, УНИЦЕФ се старае да минимизира страданията и рисковете за децата, които вече са преживяли толкова много…

Около 1.7 милиона деца продължават да изпитват остра необходимост от хуманитарна помощ в най-засегнатите региони на Непал. Освен в осигуряването на ваксини, УНИЦЕФ насочва голяма част от усилията си към достъпа до чиста питейна вода и санитарно-хигиенни условия в най-опустошените от земетресението зони.

Дейностите на УНИЦЕФ в Непал включват:  

Осигуряването на чиста вода за пиене, готвене и санитарни нужди за 90 000 души в най-опустошените райони.

На 80 000 души в най-засегнатите зони бяха предоставени хигиенни материали, както и пособия за образование и здравеопазване.

Палатки и одеяла, които бяха доставени по въздух в Катманду, вече пътуват и към по-отдалечените области в Непал, които не бяха в епицентъра на земния трус, но също така бяха засегнати. Децата там е трудно да бъдат обхванати от грижа и помощ, а определено имат нужда т такава. 

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) има за цел да събере средства в размер на 50 милиона долара, с които да подпомогне най-спешните нужди на децата и семействата в следващите 3 месеца. Цялата сума, която всички агенции на ООН и международни партньори се опитват да наберат, възлиза на близо 500 милиона долара.

Как българите могат да помогнат?

  1. Чрез дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България   
  1. По банков път на следната дарителска сметка:

Райфайзенбанк ЕАД:

IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF

Основание: Непал 

  1. Чрез SMS с текст „NEPAL” на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори. 

 

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.  

За повече информация:    
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации, УНИЦЕФ България - 0888 40 63 83, ispasov@unicef.org

 

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.