УНИЦЕФ ВЪВЕЖДА ИНОВАТИВЕН ЗА БЪЛГАРИЯ КАНАЛ ЗА МЕСЕЧНИ ДАРЕНИЯ ПРЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

10.07.2013 13:10

От днес, 10 юли 2013г., УНИЦЕФ България въвежда лесен, бърз, без такси и начисление на ДДС, канал за месечни дарения през мобилен телефон. Единственото, което абонатите и на трите мобилни оператори трябва да направят, е да изпратят sms с цифра „2“ или „5“ към кратък номер 1021. Текстът на SMS-а отговаря на стойността на месечното дарение, а ДДС върху него не се дължи. От този момент към месечната сметка на абоната ще бъде добавяно съответното заявено дарение от 2 или 5 лв. Въвеждането на този канал е част от програмата на УНИЦЕФ за месечно дарителство БЛАГОДЕТЕЛ. Общите условия са достъпни на www.unicef.bg.

Един от най-популярните и обичани български артисти Влади Ампов – ГРАФА  се ангажира безвъзмездно да подкрепи инициативата, като й посвети есенното си турне. „Заедно за децата на България“ ще премине през 7 български града и завърши с голям концерт в Зала 1 на НДК на 12 ноември. Графа, който не за първи път подкрепя УНИЦЕФ с изпълненията си, този път ще дари и 50% от стойността на билетите. Билети могат да се закупят в мрежата на www.eventim.bg и www.ticketportal.bg и Билетен център на НДК.

Набраните средства ще подкрепят програмата на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете“ и по-конкретно развиването на „Център за майчино и детско здраве“, който беше открит преди месец в област Шумен, както и разкриването на такива центрове и в други градове в страната. (Повече информация за „Център за майчино и детско здраве“ може да откриете по-долу.)

УНИЦЕФ, като част от глобалния си мандат за подкрепа спазването и реализирането правата на децата по света и на база своя опит от други страни, както и ангажимента си към България, има за цел да подпомага развиването на фондонабирането в страната, чрез въвеждане на нови канали за дарения. Така, организацията подпомага дарителството, като го прави достъпно за хората и същевременно улеснява местните неправителствени организации в набирането на средства за програмите им.

УНИЦЕФ работи в тясно сътрудничество с партньори, които са посветени на идеята за спазване правата на децата и повишаване на благоденствието им. Всеки един от тях предоставя безвъзмездно своите ресурси – опит, умения, труд, технологии и др. Развиването и въвеждането на този иновативен за България канал за редовни дарения нямаше да бъде възможен без подкрепата на TERACOMM, които предоставиха своята експертиза за създаването на услугата и ще продължат да я поддържат про-боно; Мобилтел, GLOBUL и VIVACOM, които предоставиха на своите клиенти възможността да бъдат редовни дарители и верига ресторанти Happy Bar & Grill, които ще подкрепят кампанията за промотиране на канала за дарения сред широката общественост. Всички медии, които излъчват телевизионните, радио и онлайн клипове, както и външната реклама предоставят ефир и пространство безвъзмездно. 

Успехът не е в един кадър. Детството не трае един миг. Децата имат нужда от грижа и внимание всеки ден, всяка минута, постоянно.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

За информация:

Жаклин Цочева

УНИЦЕФ България

Тел. 9696207

E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Допълнителна информация 

Център „Майчино и детско здраве“ отвори врати в област Шумен

Център „Майчино и детско здраве“ отвори врати в област Шумен като част от проекта на УНИЦЕФ „ Семейство за всяко дете“, който стартира през 2010 г.

Центърът разполага с офис в град Шумен и изнесени работни екипи в гр. Нови пазар и гр. Велики Преслав. Основната работа на двадесет и едната медицински сестри и акушерки е свързана с провеждането на домашни посещения при бременни жени и деца до 3 години на територията на цялата област.

По време на домашните посещения настоящите и бъдещи родители могат да получат  информация, консултации, съвети и насоки за здравословен живот по време на бременност и подготовка за раждане; основни грижи за новороденото и малкото дете; успешно кърмене, захранване и здравословно хранене на детето; опазване на здравето и насърчаване развитието на малкото дете; справяне с проблеми със съня на бебето, храненето и трудно поведение при малкото дете; достъп до различни услуги за семейства и малки деца в областта и общината.

КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТЕЗИ УСЛУГИ?

Всяка бременна и всяко семейство с дете до 3 години на територията на област Шумен може да получи домашни посещения. Екипът на Центъра е на разположение и за допълнителни посещения в зависимост от заявените потребности на детето и семейството.

Опитът на българските медицински сестри или акушерки, които провеждат домашните посещения на семейства на малки деца в област Шумен е взаимстван от най-добрите световни практики, където родителите на малко дете, независимо дали собствено, приемно или осиновено, и без значение от социален статус на семейството, получават домашни посещения. Българските медицински сестри и акушерки, които започват работа в „Центъра за майчино и детско здраве“ в област Шумен, са преминали обучение, проведено от Медицинския университет в град Варна, който месец преди това участва в обмяна на опит с медицински сестри от Националната служба по здравеопазване на Великобритания

Проект „Семейство за всяко дете“:

Центърът е продължение на дългосрочния проект на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете“, който цели закриването на Дома за медико-социални грижи в гр. Шумен като осигури грижа на децата в семейна среда и работи за превенция на изоставянето на деца до 3 години чрез изграждане на услуги, които подкрепят семействата в грижата за децата им.

В последните две години в гр. Шумен, гр. Нови пазар и гр. Велики Преслав бяха открити Семейни центрове, в които работят мобилни екипи от социални работници, медицински сестри и психолози. Основната работа на екипите е да достигнат и подпомогнат уязвимите семейства в отглеждането на децата им с цел превенция на изоставянето и насърчаване по-добрата грижа за децата. 

Със създаването на Център за майчино и детско здраве, УНИЦЕФ цели да достигне и подкрепи всички родители на малки деца, с което ще повиши благосъстоянието на всички деца в областта.

Център „Майчино и детско здраве“ е създаден към Медицинския Център – МБАЛ Шумен по проект на УНИЦЕФ България и с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Агенцията за социално подпомагане, МБАЛ-Шумен и Регионална здравна инспекция - Шумен.

На телефона на Център „Майчино и детско здраве“ 054/99 41 64 може да се получи повече информация и да се уговори час за домашно посещение.

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Благодетел през мобилен телефон

10.07.2013 in Проекти

Сега имате възможност да подкрепите дългосрочно мисията на УНИЦЕФ в България, като се присъедините към нашите ...

Децата не идват с инструкции за отглеждане

17.09.2013 in Проекти

Детските сълзи карат родителите да се чувстват безпомощни. Медицинските сестри на Център за “Майчино и детско ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.