УНИЦЕФ: Всеки ден 4 училища или болници са атакувани или окупирани

19.05.2016 16:37

 

В навечерието Световната среща на върха по хуманитарните въпроси на Детския фонд на ООН апелира за закрила на училищата и болниците 

Ню Йорк, 19 май 2016 – Средно 4 училища или болници са атакувани или окупирани от въоръжени сили или групировки всеки ден – според анализ на УНИЦЕФ в навечерието на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси. 

Откритията, направени в последния доклад на Генералния секретар на ООН за децата и въоръжените конфликти, съвпадат със случилите се наскоро атаки срещу училищна здравна инфраструктура и техните служители- включително бомбардировките над училищата в Йемен и нападението над болница в Алепо в Сирия на 27 април, които убиха най-малко 50 души, включително един от последните педиатри в областта. 

„Децата биват убивани, ранявани или осакатявани точно на местата, на които трябва да се чувстват защитени и в безопасност“, това заяви Афшан Кхан, Директор на отдел Спешни програми в УНИЦЕФ. 

© UNICEF/UN018882/Abdulaziz

„Атаките срещу училища и болници по време на конфликти са обезпокоителна и позорна тенденция. Преднамерените или директни нападения срещу здравните работници, учителите, училищата и болниците могат да бъдат класифицирани като военно престъпление. Правителствата и другите участници трябва незабавно да защитят училищата и болниците, чрез отстояване на принципите на международното хуманитарно право и международно утвърдените права на човека, като държавите трябва да подпишат декларацията „Училища в безопасност“, допълни още Кхан. 

Атаките срещу училища и болници са едно от шестте груби нарушения срещу деца, идентифицирани и адресирани от Съвета за сигурност на ООН. Последният доклад на Генералния секретар на ООН задецата в конфликтните зони, документира повече от 1500 инциденти, атаки или военна експлоатация на училища и болници през 2014, включително: 

- В Афганистан 163 училища и 38 здравни пунктове са били атакувани. 

- В Сирия има данни за 60 атаки срещу образователницентрове , както и 9 случая на военна експлоатация на училища и 28 случая на атаки срещу здравни пунктове. 

- В Йемен 92 училища са използвани за военни цели от въоръжени групировки. 

- В Южен Судан са докладвани 7 инцидента за атаки срещу училища и 60 други, включващи военна употреба. 

- Общо 543 образователни центрове са били повредени или разрушени в Палестина, а три атаки са били документирани в училища в Израел. 

- Според образователни министри в североизточна Нигерия общо 338 училища са били разрушени или повредени между 2012 и 2014 г. 

През изминалата година системата за мониторинг на Организацията на обединените нации документира още и т.нар. нападения „двоен удар“ или дори „троен удар“ срещу здравни пунктове, в които са атакувани цивилни, а в последствие ипървите пристигащи на местопрестъплението. 

Отвъд атаките срещу сградите, конфликтите имат много по-дълбоки последствия върху образованието и здравето на детето. В Сирия например редом с атаките срещу болниците, унищожаването на медицинските съоръжения и хирургическото оборудване в хуманитарните конвои, рестрикциите срещу евакуацията на ранените - и убийствата на здравните работници означава, че достъпа до животоспасяващата здравна грижа за цивилни в засегнатите региони се ограничава с всеки изминал ден. 

© UNICEF/UN018891/Al-Issa

„Децата са отвличани от училищата в ужасяващи обстоятелства в страни като Нигерия и Южен Судан, докато други са изнасилвани или принуждавани да участват във военни групировки като деца-войници.“, това заяви Афсхан Кхан. 

Първата Световна среща на върха по хуманитарните въпроси ще се проведе в Истанбул на 23 и 24 май 2016г. Световните лидер ще обсъдят как ефективно да отговорят на спешните хуманитарни кризи и как да бъдат по-добре подготвени, за да посрещнат предизвикателствата в бъдещето. 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България    
Tel: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.