УНИЦЕФ: Земетресението в Еквадор принуди 120 000 деца да бъдат временно извън училище

27.04.2016 12:07

 

Броят на децата, засегнати от бедствието, достигна 250 000 

Ню Йорк/Панама/Кито, 26 април 2016 – Повече от 280 училища са били разрушени вследствие на земетресението, което удари Еквадор на 16 април – оставяйки по този начин над 120 000 деца временно без образование, алармира Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

„Образованието е жзненоважно за децата, които преминават през травмата на хауса и разрушението. То им възвръща усещането за нормалност на ежедневието и за смисъл на прекарваното време, като също така е и стъпка към психологическото им възстановяване.“ Това заяви представителят на УНИЦЕФ в Еквадор Грант Леайти.

УНИЦЕФ подкрепя усилията на правителството да върне децата отново към образователния процес, особено в най-силно засегнатите области Муисне, Педернал, Яма и някои части от Портовиего, Манта и Чон. 

УНИЦЕФ ще изгради 50 временни пространства за образование за 20 000 деца, както и ще предостави 700 комплекта „Училище в кутия“ за 60 000 деца.

Докато хуманитарните и правителствени агенции все още оценяват пълния обхват на щетите, първоначални данни показват, че близо 2000 сгради са били повредени или разрушени, а повече от 30 000 души пребивават във временни лагери. Страхът от вторични трусове принуждава хората да спят на открито, изложени на силните валежи, които са характерни през този сезон.

УНИЦЕФ и хуманитарните му партньори се нуждаят от 23 милиона долара, за да отговорят на спешните нужди на децата от: чиста питейна вода, санитарно-хигиенни материали, образование, закрила, здравеопазване и прехрана в следващите три месеца.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org  

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.