УНИЦЕФ, bTV и „Супернова медия” представиха новия сезон на „Такъв е животът – Да бъдеш родител”

05.01.2012 12:29

София, 05.01.2012 г.

От 7 януари всяка събота от 15 ч., само по bTV, в дванайсет последователни серии ще ви разкажем за радостите, но и предизвикателстватана родителите, които съпътстват отглеждането на децата им в България.

В продължение на 10 месеца, екипите на «Супернова медия» са част от живота на семейства от всички краища на страната и чрез историята на техния живот ще се опитаме да покажем многобройните страни на родителството у нас. В документалното риалити този път засягаме най-важните години в развитието на личноста: от раждането до първите му стъпки в училище. Предаването показва проблеми, с които повечето от нас, родителите в България, се сблъскват ежедневно, но често остават неизказани и нерешени. В «Такъв е животът - Да бъдеш родител» за първи път майките ясно изразяват страховете си, които срещат докато се подготвят за раждането на децата си. Притеснява ги отношението на лекарите, на социалните служби, а понякога и липсата на достатъчно информация за този изключителен момент от живота им. В предаването показваме ситуации от реалния живот, свързани с грижата за децата с увреждания, помощта за самотните майки или пък отношенията между различните поколения, където в 21 век все още «съветите на бабите», вече научно отречени, са от особено значение в нашата култура. «Такъв е животът- Да бъдеш родител» проследява и най-обикновени житейски ситуации, като това как да се справим с ревността на по-големите деца към бебето или пък необичайни,  като това да си ученик, наравно с децата си.

С познатия позитивен и обективен почерк авторите на поредицата, самите те родители, разказват за вълнуващите човешки истории, които непрекъснато се случват около нас, но по една или друга причина остават невидими за всички ни.

Предаването е част от работата на  УНИЦЕФ в подкрепа на ранното детско развитие и проекта „Да пораснем заедно". „Отговорността за отглеждането на децата е на родителите, но това е споделена отговорност на цялото общество. Именно затова, родителите имат нужда от подкрепата на всички нас, но преди всичко на държавата, за да могат да осигурят най-добра грижа за своите деца.", сподели днес Вера Рангелова, консултант „Ранно детско развитие", УНИЦЕФ България. 

Партньор на проекта е верига ресторанти „Happy".  „През 2010 год. УНИЦЕФ и верига ресторанти "Happy" стартираха дългосрочно партньорство. Компанията споделя виждането на УНИЦЕФ България, че всяко българско дете заслужава детство, дом и родителска грижа. Като социално отговорна компания верига ресторанти "Happy" прегръща възможността да подкрепи УНИЦЕФ във всички дейности, които ще променят завинаги живота на хиляди деца в България.", заяви Мила Живкова, Маркетинг директор на верига ресторанти "Happy".

Нашите гости днес бяха:

Ренета Викторова - Зам. директор отдел „Програма", bTV
Вера Рангелова - консултант „Ранно детско развитие", УНИЦЕФ България
Мила Живкова - Маркетинг директор на верига ресторанти „Happy"
Милена Будинова - продуцент „Супернова медия"
Явор Попов - продуцент  „Супернова медия"

Както и част от героите на „Такъв е животът - Да бъдеш родител".

Даниела и Божидар Въткови от София, които са родители на тригодишните близнаци Ники и Моника. Семейството вече повече от половин година се бори с бюрокрацията на институциите, за да настанят и двете си деца в детска градина, въпреки диагнозата аутизъм на едното от тях.

Олга Дукат, която наскоро стана майка за трети път е една от малкото представители на новата професия „дула" в България - специално обучена жена, която оказва подкрепа и помощ на майката по време на раждане.

УНИЦЕФ И РАННОТО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ В БЪЛГАРИЯ

Работата на УНИЦЕФ в подкрепа на ранното детско развитие, част от която е и телевизионният проект „Такъв е животът- Да бъдеш родител" по bTV, целивсяко дете да получи възможно най-добрия старт в живота. В настоящите икономически условия по-важно от всякога е ограничените ресурси да се инвестират разумно в подкрепа на семействата. Ранното детско развитие е отлична възможност, която може да определи бъдещето на хиляди деца в България, защото първите 3 години от живота на детето оказват огромно влияние върху развитието и успеха му по-късно - от доброто здраве и резултатите в училище до самоуважението и социалните му умения.

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:

Жаклин Цочева
Директор Комуникации и връзки с обществеността, УНИЦЕФ България
www.unicef.bg
jtzocheva@unicef.org

Боряна Гидикова
„Супернова медия"
www.supernovamedia.bg
bgidikova@supernovamedia.bg

Информация за предстоящите епизоди на предаването можете да следите на страницата на УНИЦЕФ във Facebook.

Такъв е животът - Да бъдеш родител

01.01.2012 in Проекти

В рамките на няколко епизода зрителите на bTV ще видят историите на различни герои, с различни социални и битови ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.