УНИЦЕФ достави 68 тона хуманитарна помощ за Либерия в отговор на заразата с ебола

25.08.2014 15:12

© UNICEF Liberia 2014

Монровия, Либерия, 23 август 2014 –Товарен самолет с доставка на 68 тона здравни и хигиенни материали от УНИЦЕФ кацна в Монровия в събота сутрин, доставяйки спешна помощ за борба с най-тежката зараза с ебола в световната история досега.

Днешната доставка, която пристига от глобалния логистичен център на УНИЦЕФ в Копенхаген, съдържа необходимите материали за нуждите на здравните служители, с които да се защитят от болестта и да възпрепятстват по-нататъшното й разпространение. Това включва 27 тона концентриран хлор за дезинфекция и пречистване на вода и 450 000 чифта латексови ръкавици. Доставката включва още и интравенозни течности, перорални солеви препарати за рехидратация, както и готова за консумация терапевтична храна за подсилване на пациентите, които в момента се лекуват.

В Монровия самолетът бе посрещнат от представители на УНИЦЕФ и Министерство на здравето и социалните дейности в Либерия. Материалите ще бъдат разпространени в здравни заведения в цялата страна, много от които страдат от недостиг на основни консумативи. В комбинация с недостига на работна ръка това доведе хиляди души в страната до липсата на достъп до здравни грижи и лечение.

“УНИЦЕФ е приятел и партньор на Либерия от десетилетия и ни е съпровождал през някои от най-тъмните ни периоди” каза Толберт Ниенсва, Помощник-министър  по здравеопазване и отговорен за справяне с разпространението на ебола в страната. “Изключително сме благодарни за тази доставка, която ще ни помогне да дезинфекцираме, да възстановим наличностите и отворим отново клиниките и болниците, където всички ще могат да получат животоспасяваща помощ.”

От петък, 20-ти август насам са потвърдени повече от 1000 потенциални случая на Ебола в Либерия, като регистрираните смъртни случаи в следствие на болестта са 613. Отчасти бързото разпространение на вируса се дължи на отслабената здравна система, която сериозно пострада след години на гражданска война.

“Здравните грижи не трябва да са следващата жертва на вируса ебола,” каза Шелдън Йет, Представител на УНИЦЕФ в страната. “УНИЦЕФ работи на много нива от началото на заразяването с цел осигуряване на жизненоважни доставки, както и с информиране на общността как да се спре разпространението на заразата. Днешната доставка ще подкрепи тези усилия с нови количества здравни консумативи, ще съдейства за хигиенния контрол и ще предпази здравните служители по места.” 

Доставката, която пристигна тази сутрин бе осигурена и доставена с помощта на Американска агенция за международно развитие и по-специално отрядът за спешен отговор на заразата с ебола, който е координационният механизъм на американското правителство за справяне с тази болест.

“Свидетели сме на най-страшното заразяване с ебола в историята.” каза Ръководителят на Агенцията Тим Калахан. “Ще е нужно международно сътрудничество за справяне с тази болест. От месеци насам работим с УНИЦЕФ, за да се осигурят животоспасяващи медицински съоръжения и послания към местните общности, които най-много се нуждаят от тях.”

Следващата седмица УНИЦЕФ ще извърши допълнителни здравни доставки от името на правителството в Либерия, с помощта на финансовата помощ от Световната Банка. УНИЦЕФ ще помогне и на правителството по отношение подобряване мрежата за доставки, която също бе отслабена заради кризата.

До момента УНИЦЕФ е осигурил материална и техническа подкрепа за над 2 милиона долара, която включва:

- здравни материали.

- защитни облекла за здравните служители.  

- хлор, пръскачки и други водни и хигиенни съоръжения в подкрепа опитите за контрол на болестта;

- мотоциклети и логистична подкрепа за местните здравни служители и други партньори в битката, за да достигат по-лесно до общността.

УНИЦЕФ активира и местни екипи с цел подкрепа на превенцията за разпространение на болестта навсякъде в Либерия чрез създаване на комуникационни материали, радио предавания и др. 

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02/9696208

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.