УНИЦЕФ и Европейският съюз в партньорство за осигуряване на спешна помощ за Непал

05.05.2015 13:55

 

Два товарни самолета с над 80 тона хуманитарни доставки пристигат в Непал   

Брюксел/Катманду, 4 май 2015 – Два товарни самолета, всеки от които с над 40 тона животоспасяващи доставки, отлетя от Дубай за Катманду и превози спешна хуманитарна помощ в регионите на Непал, засегнати най-сериозно от земетресението на 25-април.

Новите доставки с хуманитарна помощ подкрепят усилията на УНИЦЕФ и осигурят жизнено необходима помощ на повече от 1 милион и 700 хиляди деца и техните семейства. 

Авиотранспортът бе осигурен благодарение на финансиране в размер на 400 000 евро от Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ към Европейската комисия. Първият самолет излита в Понеделник, а вторият се очаква за сряда. 

„Когато връхлети бедствие, помощта е нужна веднага. Партньорството между УНИЦЕФ и Европейската комисия даде възможност за бърза реакция и осигуряването на животоспасяващи доставки за най-нуждаещите се – дори когато логистиката е предизвикателство. Нашият принос ще изиграят важна роля в подпомагането на най-уязвимите общности в Непал“, заяви Генералният директор на Дирекцията по  хуманитарна помощ и гражданска защита“ в ЕК Клаус Х. Соренсен. 

За да се предотврати рискът от избухване на епидемии от болести, пренасяни чрез мръсната вода, самолетите доставят чиста питейна вода, хигиенни и санитарни пособия като хлорни материали и комплекти за предпазване от диария и холера. Товарните полети също така включват медицински комплекти и брезенти, тъй като много семейства остават на открито, поради страх от последващи трусове.  

УНИЦЕФ и партньори планират да достигнат до 1 милион и 700 хиляди деца в най-засегнатите райони – това е огромна част от над 4-те милиона души, нуждаещи се от помощ в 21 най-опустошени района в Непал. 

„УНИЦЕФ имаше възможността незабавно да се отзове на спешните нужди в следствие на опустошителното земетресение. Тези доставки са жизнено важни за предотвратяване избухването на заболявания, пренасяни по воден път като холера и диария, които в този случай могат да бъдат смъртоносни за децата. Тези провизии гарантират предоставянето на здравни услуги и помагат на болниците да работят. И именно тези доставки могат да помогнат на най-учзвимите и децата в нужда от спешна медицинска помощ“ – каза Карин Хълшоф, Регионален директор на УНИЦЕФ за Южна Азия. 

Въздушните доставки на УНИЦЕФ и Европейската комисия са част от хуманитарната помощ на стойност 6 милиона евро, която отпусна Европейската комисия. Страните членки на Европейския съюз осигуриха в допълнение важна финансова подкрепа, както и предложиха издирвателни и спасителни екипи, чрез механизмите на Европейския съюз за гражданска защита. Земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер е взело повече от 7000 жертви и е ранило над 14 000 души.   

За Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ в Европейската комисия  
Европейската комисия финансира операции за подпомагане на жертви на природни бедствия и конфликти по целия свят. Подкрепата, предлагана от ЕК, почива на следните принципи: хуманност, неутралност, безпристрастност и независимост. Европейската комисия е сред най-големите хуманитарни донори на УНИЦЕФ. Само за 2013 г. е осигурила почти 100 милиона евро по проекти на УНИЦЕФ в помощ на децата.  

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.  

За повече информация: 
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации,  
УНИЦЕФ България - 0888 40 63 83, ispasov@unicef.org

 

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.