УНИЦЕФ и H&M представят интерактивен дигитален инструмент показващ развитието на мозъка на малки деца

24.10.2016 09:00

 

Инструментът УНИ_ФОРМА (UNI_FORM) има за цел да визуализира как играта подпомага познавателното развитие на детския мозък

НЮ ЙОРК, 24 октомври 2016 - Дигитален инструмент, който интерактивно показва как играта стимулира развитието на мозъка в най-ранно детство, беше представен днес. "Интерактивното яке" УНИ_ФОРМ (UNI_FORM) е създадено от Фондация H&M и УНИЦЕФ като част от нова UNI_FORM кампания, за да спомогне насърчаването на ранното детско развитие.

Инструментът УНИ_ФОРМ (UNI_FORM) има за цел визуално да обясни неврологията на родители и настойници в целия свят, като показва как младите мозъци се развиват от най-ранно детство до пет годишна възраст, и предлага на семействата иновативни, подходящи за възрастта, идеи за игра, за да могат да помогнат най-доброто развитие на мозъка.

"Интерактивното Яке" разкрива различни познавателни игри, които стимулират мозъка, докато той се развива в началните години. Игрите са пригодени за всяка възраст в съответствие с изследвания на УНИЦЕФ в областта на ранното детско развитие.

„Ранното детство представлява прозорец от възможности, които определят бъдещето на детето. С помощта на UNI_FORM, като символ, ние искаме да се повиши информираността около факта, че децата, които са стимулирани в ранните си години, се учат по-ефективно в училище, а като възрастни те могат да получават по-високи доходи и да бъдат в по-добро здраве, отколкото децата, които не разполагат с тези възможности в ранните си години“, заяви Диана Амини, глобален мениджър на Фондация H&M.

„Децата, които се отглеждат в обич, правилно хранене и закрила, в стимулираща среда, по време на ранна детска възраст, стават устойчиви, учат ефективно и са в състояние, когато достигнат зряла възраст, да помогнат изграждането на силни и сигурни общества и икономики.  Ние сме горди да дадем старт на този интерактивен инструмент, за да помогне на децата да се обогатят в тези важни първи моменти от живота им.“, заяви Пиа Брито, ръководител програма Ранно детско развитие в УНИЦЕФ.

Около 249 милиона деца под 5 годишна възраст в страните с ниски и средни доходи - са с повишен риск от слабо развитие поради крайна бедност и забавяне в растежа.

На www.theuniform.org възрастни и деца могат да си взаимодействат с УНИ_ФОРМ (UNI_FORM) и в същото време да подкрепят правото на всяко дете да получи най-добър старт в живота. По време на най-ранните моменти от живота, преживяванията на децата имат силата да оформят развитието на техните мозъци, точно колкото и тяхното ДНК, защото през този период от живота им се формират 1000 невронни връзки в секунда (скорост, достигана само в тези ранни години), формиращи тяхното познавателно, социално и емоционално развитие.

За UNI_FORM 
UNI_FORM разполага с набор от игри, които подчертават критичните моменти в развитието на детето и възможностите за стимулиране и насърчаване на тези умения. Всички тези етапи се представят чрез игра, която се вгражда в дигиталното яке УНИ_ФОРМ (UNI_FORM):

1 година: Строителни блокове - акцент върху укрепване на двигателните умения и координация очи-ръка, която се провежда в тази фаза от развитието на детето.

2 години: Стимулиране на въображението - игри, свързани с творческото развитие на децата с форми, цветове и цветни моливи.

3 години: Имитиране на животни - фокус върху желанието да се създаде и насърчават децата да използват въображението си да имитират различни животни.

4 години: Възприятие за време - взаимодействие с магически часовник с акцент върху развитието на чувство за време у детето.

5 години: Идентифициране на емоции - проучване на емоциите чрез различни изражения.

UNI_FORM не е част от колекция или за продажба. UNI_FORM следва инициативата на UNI-COIN, която бе започната миналата година от Фондацията H&M и УНИЦЕФ.

За познавателни игри и повече информация за инициативата UNI_FORM и ранно детско  развитие www.theuniform.org.

За глобална програма за образование  
Кампанията УНИ_ФОРМ е част от глобалната програма за образование - съвместна инициатива на Фондация H&M и УНИЦЕФ. През февруари 2014 Фондация H&M обяви подкрепата си към УНИЦЕФ, която е в размер на 9,3 милиона долара за период от 3 години. Тези средства ще дадат възможност на УНИЦЕФ да достигне до 73 600 деца чрез програми за ранно детско развитие, а също й да убеди правителствата да поставят ранното детско развитие като приоритет в политиките на страните и да предвидят бюджетни средства, за да адресират тези въпроси. Няколко донори или правителства приоритизират средства за ранно детско развитие, поради което Фондация H&M иска да подкрепи УНИЦЕФ, за да се запълни този пропуск. 

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,  
тел.: 02/9696208, e-mail: jtzocheva@unicef.org

 

Бъди БЛАГОДЕТЕЛ и дарявай детство!

01.11.2011 in Проекти

Децата имат нужда от грижа всеки ден, всяка минута, постоянно. Ако всеки от нас помага редовно, те няма да бъдат ...

Има деца, които не мечтаят за играчки

01.12.2012 in Проекти

Помогни на Дядо Коледа и УНИЦЕф да стигнат до децата в нужда. ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Децата не идват с инструкции за отглеждане

17.09.2013 in Проекти

Детските сълзи карат родителите да се чувстват безпомощни. Медицинските сестри на Център за “Майчино и детско ...

Има деца, които не мечтаят за играчки

06.12.2013 in Проекти

Дядо Коледа е безсилен да изпълни желанията им ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.