УНИЦЕФ и ИКЕА помагат на деца чрез виртуална реалност

08.09.2016 12:47

 

Посетителите и клиентите на ИКЕА в София ще имат възможност да се отправят на 3D експедиция в Близкия Изток и да видят как живеят децата бежанци през техните собствени очи 

8 септември 2016, София –  През септември 2016 г. УНИЦЕФ България, в партньорство с ИКЕА, организира първите по рода си събития за ангажиране на обществеността чрез иновативна технология в подкрепа на най-уязвимите деца.

В уикендите на 10-ти и 11-ти и 17-ти и 18-ти септември посетителите и клиентите на ИКЕА в София ще имат уникалната възможност да се отправят на 3D експедиция до бежански лагер в Йордания. С помощта на  виртуална реалност те ще усетят света на милионите деца, напуснали  домовете си заради конфликти и кризи. Специално заснетият кратък филм “Облаци над Сидра” представя историята на 12-годишната Сидра от Сирия, която докосна сърцата и вдъхнови хиляди хора по света да подкрепят работата на УНИЦЕФ.

Повече от 50 милиона деца по света са прогонени от домовете си заради военни конфликти. Само в Сирия за последните 5 години са засегнати близо 6 милиона момчета и момичета. В ситуации на хуманитарни кризи те са най-потърпевши и лесно стават жертва на насилие и посегателства. Независимо от къде идват и накъде отиват, децата са преди всичко деца и имат право на закрила и подкрепа.

 

Кампанията е част от усилията на Детският фонд на ООН да привлече повече съмишленици и партньори, благодарение на чиито редовни дарения УНИЦЕФ е на терен и помага на деца като Сидра във всяка точка на планетата, включително и в България. Месечните дарения на БЛАГОДЕТЕЛ-ите дават възможност на УНИЦЕФ да реагира незабавно в ситуации на хуманиратни кризи и природни бедствия, предоставяйки животоспасяващи доставки на чиста питейна вода, лекарства, храна и др. Помощта на дарителите е нужна дълго след непосредствената извънредна ситуация, за да могат засегнатите деца и семейства да възстановят живота си и да имат достъп до образование, закрила, защита на правата и сбъдване на мечтите си.

Стани 

Събитията се осъществяват с техническата подкрепа на Samsung.

Кога и къде:  
10-11 и 17-18 септември, между 11.00 – 17.00 ч. – на централния вход и в детския кът на ИКЕА България (София, ул. „Околовръстен път“ 216)

Какво представлява виртуалната реалност: 
VR (virtual reality) устройството показва изображение, което при Вашето движение се модифицира в 3D среда, в която имате чувството, че присъствате физически. Усещането е подсилено чрез 3D аудио, което води до пълно изключване от реалната физическа среда, в която сте. Виртуалната реалност е една от най-горещите теми в технологичния свят през последната година. Повече информация вижте тук: http://www.investor.bg/ot-ekipa-/477/a/virtualna-realnost-realen-biznes-223076/

За УНИЦЕФ:    
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За ИКЕА:  
ИКЕА е най-голямата верига магазини за обзавеждане на дома. Компанията е основана в южната част на Швеция през 1943 г. от Ингвар Кампрад. Днес ИКЕА има 387 магазина в 48 страни. ИКЕА стъпи на българския пазар през 2011 г. чрез франчайз договор на House Market S.A, която управлява общо 7 магазина на ИКЕА в Гърция, Кипър и България. Благодарение на партньорството на ИКЕА и УНИЦЕФ деца от 5 български града получиха подкрепа и закрила. За последните три години  инициативата на ИКЕА „Плюшени играчки в помощ на образованието“ е допринесла с над 110 000 лева за проекти на УНИЦЕФ за по-добър достъп до ранно детско учене на деца от най-уязвимите групи. Средствата осигуряват домашен уют, обзавеждане и помагала в новооткритите детски центрове в Котел, Сливен, София, Монтана и Шумен.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,   
тел.: 02/9696208, e-mail: jtzocheva@unicef.org

Йоана Цонева, Маркетинг мениджър, ИКЕА България,  
тел.:02/4394540, e-mail: joana.tsoneva@ikea.bg

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.