УНИЦЕФ изпрати спешна хуманитарна помощ в засегнатата от конфликти Централна Африканска република

10.04.2013 10:11

Банги, ЦентралнAфриканската република / ДАКАР / Женева, 9 април 2013 г. - специален чартърен полет на УНИЦЕФ, което пренася над 23 тона жизненоважни  лекарства, акушерски консумативи и водни резервоари пристигна вчера в опустошената от конфликти Централна Африканска Република, в столицата Банги, две седмици след завземането на властта чрез въоръжено въстание.

Пратката представлява една от първите значими доставки на помощи на Централноафриканската република след последните седмици на несигурност и грабежите, сред които болници и здравни заведения претърпяха сериозни загуби на медицински консумативи, оборудване и обзавеждане.

Аварийните медицински комплекти, превозвани на този полет, ще бъдат използвани за лечение на около 200 000 души, засегнати от конфликта за следващите три месеца. На полета имаше също така Дванадесет резервоари за вода с комплекти за дистрибуция, които да осигурят водоснабдяване на основните болници и здравни центрове в столицата Банги и в други области, които станат достъпни по време на полета. Взети са мерки за сигурност, за да се гарантира безопасно получаване и временно съхранение на тези животоспасяващи елементи.

"Тази доставка представлява важна стъпка, която дава възможност на децата и населението като цяло да си възвърнат достъп до основна медицинска помощ", каза Сюлейман Диабате, представител на УНИЦЕФ в Банги. "Това обаче е само върхът на айсберга от гледна точка на потребностите. Толкова много бе загубено при ограбването на страната, където децата вече са изправени пред едни от най-трудните условия за оцеляване в света."

След преврата на 24 март, УНИЦЕФ е предоставил 81 тона спешни доставки към партньори и конкретно основни лекарства и медицинско оборудване за над 60 000 души на здравните партньори, работещи в болници и здравни центрове.

Това е вторият самолет, оборудван със спешни доставки, взети от УНИЦЕФ през тази година. Първият полет на УНИЦЕФ донесе над 14 тона основни лекарства и аварийни доставки в Банги на 24 януари.

Офисите, превозни средства и складове на УНИЦЕФ, други агенции на ООН и много неправителствени организации, работещи в страната бяха плячкосани по време на периода на разпадането на правителството Бозизе и пристигането на бунтовническата коалиция Селека в края на март.

"Доставките ще бъдат избирателно разпределени до здравни партньори, които имат способността да поемат грижите и лечението на тези, които са в нужда, като се започне от главните болници и здравни заведения", добави Диабате. "Новото правителство обеща да сътрудничи на тези усилия."

УНИЦЕФ оценява, че цялото население на Централна Африканска република, около 4,6 милиона души, включително над 2,3 милиона деца, са пряко засегнати от конфликта, поради прекъсването на услуги и разпадането на законността и реда.

Получени са едва 13 на сто от спешно необходимото за хуманитарната общност финансиране в размер на 172 милиона щатски долара. Предполага се, че нуждите ще се увеличат поради последните събития. По данни на УНИЦЕФ необходимо е незабавно финансиране в размер на над 11 милиона щатски долара, за да се посрещнат спешните хуманитарни нужди през следващите 6 месеца.

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне на в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ и работата и, посетете: http://www.unicef.bg

За повече информация:

Omar Habid, in Yaounde, Mobile : +237 78 10 94 98, ohabib@unicef.org
Laurent Duvillier, in Dakar, Mobile: +221 77 740 35 77 or +221 77 637 66 04, lduvillier@unicef.org
Marixie Mercado, in Geneva, Tel: +41 22 909 57 16, Cell: +41 79 756 77 03, mmercado@unicef.org
Kate Donovan, UNICEF New York, Tel:  + 212 326 7452 Cell + 1 917 378 2128 kdonovan@unicef.org 

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.