УНИЦЕФ осъжда последните нападения над деца в Сирия

30.04.2014 18:44

Аман, 30 април 2014г. – УНИЦЕФ е скандализиран от последната вълна безразборни нападения, извършени срещу училища и други цивилни цели в Сирия, при които са убити и ранени десетки деца.

Във вторник, 29 април, имаше поне три нападения; първоначално в предградието на Дамаск Ал-Шагур, където минометни снаряди убиха и раниха учащи в Техническия институт „Бадр Ал Дин Ал Хюсейн“. Има сведения, че при тази атака са били убити 14 деца, а над 80 други са били ранени.

При друго минометно нападение в района Андра извън Дамаск в убежище за вътрешно разселени лица са били убити три деца, сочи информация от района. По-късно кола бомба избухва в натоварена част на град Хомс, причинявайки смъртта на поне 100 души, включително много жени и деца. Освен това ранените при взрива са над 100.

„Всеки ден в цяла Сирия деца, които просто се занимават с ежедневните си дела, биват убивани и осакатявани от безразборни нападения в населените райони“, заяви Мария Каливис, Регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка.

„Изглежда, че тези атаки ескалират в пълно пренебрежение на всички призиви, които бяха отправени за прекратяването на този налудничав цикъл на насилие, както и за да се избегнат подобни нарушения на международното право“, добави тя.

В рамките на конфликта в Сирия, който вече навлезе в четвъртата си година, въздушни удари, често включващи употребата на запалителни бомби, артилерийски обстрел, минохвъргачки и коли-бомби биват използвани срещу цивилното население в цялата страна.

Подобни нападения в населени райони са забранени от международното хуманитарно право.

УНИЦЕФ призовава всички страни в конфликта в Сирия незабавно да прекратят огъня срещу цивилни и да уважават изцяло специалната защита, която се полага на децата според международното хуманирано право.

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02/9696208

 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.