УНИЦЕФ осигурява животоспасяващи ваксини за почти половината от децата по света

26.04.2017 10:12

 

Въпреки напредъка милиони деца пропускат животоспасяващите имунизации 

Ню Йорк, 26 април 2017 – УНИЦЕФ осигури 2,5 милиарда дози ваксини за децата от близо 100 страни през 2016 г., като достигна до почти половината от децата по света на възраст под 5 години. Данните, публикувани в Световната имунизационна седмица, утвърждават УНИЦЕФ като най-големият купувач на ваксини за децата по света.

Нигерия, Пакистан и Афганистан – трите страни, в които все още има епидемия от детски паралич - са получили повече дози с ваксини от всяка друга страна: почти 450 милиона дози за децата в Нигерия, 395 милиона в Пакистан и над 150 милиона в Афганистан. УНИЦЕФ е най-големият снабдител в Глобалната инициатива за елиминирането на детския паралич.

Подобреният достъп до имунизации е довел до драматичен спад в нивата на детска смъртност при децата на възраст под 5 години вследствие на заболявания, предотвратими чрез ваксини - което приближава света до изкореняването на детския паралич. Между 2000 г. и 2015 г. смъртността при децата до 5 години, причинена от морбили, е спаднала с цели 85% , а нивата на смъртност, вследствие на неонатален тетанус, сред същата група деца, е намаляла с цели 83%. Случилото се по същото време намаление на смъртността, вследствие на пневмония с 47% и с 57% вследствие на диария, също се приписват на ваксините.

Все още 19,4 милиона деца по света всяка година пропускат цялостната ваксинация. Около 2/3 от всички неваксинирани деца живеят в страни, засегнати от конфликти. Слабите здравни системи, бедността и социалните неравенства също означават, че 1 на 5 деца под 5 години все още не е обхванато от животоспасяващи ваксини. 

„Всички деца, без значение къде и в какви обстоятелства живеят, имат право да оцелеят и да се развиват в безопасност от смъртоносни заболявания. От 1990 година насам имунизациите са водещата причина за значителния спад в нивата на смъртността сред децата, но независимо от този успех, всяка година 1,5 милиона деца все още губят живота си вследствие на заболявания - предотвратими чрез ваксини.“, заяви д-р Робин Нанди, директор „Имунизации“ в УНИЦЕФ.

Неравенствата между бедните и богатите деца се запазват. В страните, в които са регистрирани 80% от случаите на детска смъртност сред децата до 5 години, над половината от най-бедните деца не са напълно ваксинирани. В световен план опасността от смърт при бедните деца, преди да навършат 5 години, е близо 2 пъти по-голяма от същата опасност при най-богатите деца.

„В допълнение към децата, живеещи в селски общности, в които достъпът до здравни услуги е ограничен, все повече деца и от пренаселените градове и градски гета също пропускат ваксинации. Пренаселването, бедността, недобрите санитарно-хигиенни условия, заедно с непълноценното хранене и здравна грижа са предпоставки за избухване на огнища от заболявания като пневмония, диария и морбили в тези общности - заболявания, които са лесно предотвратими чрез ваксини.“ – допълни Нанди.

До 2030 г. 1 на всеки 4 души ще живее в градски, бедни общности, главно в Африка и Азия, което означава, че фокусът и инвестициите в имунизационни услуги трябва да бъдат съобразени със специфичните нужди на тези деца и общности, заяви УНИЦЕФ.

Бележки към редакторите:
УНИЦЕФ работи със Световната здравна организация, Гави, Алиансът Ваксини и Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и други, за да се увери, че ваксините защитават всички деца – особено най-уязвимите и онези, които са най-труднодостъпни.  
Световната имунизационна седмица през 2017 година е от 24 до 28 април. 

За УНИЦЕФ  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация
Жаклин Цочева    
Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,    
Тел.: 02/9696207    
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Заедно от детската градина

22.10.2015 in Проекти

bTV и УНИЦЕФ стартират нова социална кампания за децата със специфични ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.