УНИЦЕФ с най-мащабната логистична операция в историята си само в рамките на последния месец

26.08.2014 15:15

Копенхаген/Женева/Ню Йорк, 26 август 2014 – Този месец УНИЦЕФ транспортира 1000 тона животоспасяващи материали до децата в най-критичните точки на света, като това е най-мащабната логистична операция в историята на организацията, която се извършва само в рамките на един месец. Доставеното количество би напълнило 19 товарни джъмбо джетове.

„Мащабната акция на УНИЦЕФ е в отговор на мащаба на нуждите на различни страни по едно и също време, “каза Шанел Хол, Директор доставки и логистика. „Сега е от жизнено значение хуманитарните коридори да продължават да стоят отворени, така че тези доставки да достигнат децата, които най-силно се нуждаят от тях.”

Предвиждайки необходимостта от отговор в следствие на конфликта в Ирак и заразата с ебола в Южна Африка, УНИЦЕФ осигури възможно най-много чартърни полети. В рамките на 27 дни, логистичният център в Копенхаген освободи 33 товара спешна хуманитарна подкрепа за най-бедстващите региони по света:

-  Централна Африканска Република получи доставка от 26 тона медицински съоръжения, ваксини, хранителни провизии и оборудване за изкоп на кладенци. Сред лекарствата бяха доставени и съоръжения за защита от малария, която е сред водещите причинители на смърт в страната.

- Разселените семейства и деца в северозападен Ирак получиха 500 тона спешнадоставка, която включва хранителни продукти, вода, лекарства, палатки и терапевтична храна за директна консумация. Доставката и на 4 милиона дози от ваксината срещу детски паралич ще защитава децата, след като имаше случаи на появата й след срива на здравеопазването в съседна Сирия.

-  Усилията на Либерия да овладее заразата с ебола бяха подсигурени от 248 тона доставка от латексови ръкавици, специални маски за защита на здравните служители, концентрат на хлор за дезинфекция и редица необходими лекарства. УНИЦЕФ подпомага и правителството на страната да подобри веригата си на доставки, която пострада от кризата.

-  Палестина получи доставка от 3,5 тонаматериали, основно лекарства за възстановяване на наличностите в болниците и здравните учреждения в Газа, които бяха разрушени вследствие на конфликта. УНИЦЕФ осигури и доставка на ваксини, които са от жизненоважно значение за защита на децата, които са най-уязвими от масовото разселване на населението. 

-  Южен Судан получи доставка от 34 тона животоспасяващи хранителни продукти и материали, които включват терапевтична храна за директна консумация за най-уязвимите деца, 50 000 от които са с риск за живота в следствие на недохранване.
Тази година близо един милион деца под пет години в Южен Судан се нуждаят от лечение вследствие на недохранване.

-  В Сирия, хуманитарния отговор на УНИЦЕФ, който започна като доставки повъздух преди четири години, се превърна в регулярна дейност, която през август включи 89 тона таблетки за пречистване на вода и образователни материали. УНИЦЕФ достави и над 156 тона здравни, хигиенни и образователни материали за разселените семейства в Ливан и Йордания. Подготовката за зимата е в ход, след като УНИЦЕФ складира детски зимни дрехи идващи от местни производители в региона.

„Във времена на множество бедствия с подобен мащаб, децата са на първо място. УНИЦЕФ следва неотлъчно този курс. Докато има нуждаещи се деца ще продължаваме да предприемаме тези спешни, сложни и мащабни операции“ каза Хол.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02/9696208

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.