УНИЦЕФ търси 3,6 милиарда щатски долара за спешна помощ за 48 милиона деца, засегнати от хуманитарни кризи

30.01.2018 15:05

© UNICEF/UN0151725/Anmar 

117 милиона души, живеещи в зони с конфликти и бедствия, нямат достъп до чиста питейна вода. 84% от необходимите средства са за децата от страните, засегнати от насилие и конфликти

Свалете доклада Хуманитарна помощ за децата от тук.

Ню Йорк/Женева, 30 януари 2018 г. – УНИЦЕФ призовава за набиране на 3,6 милиарда щатски долара за осигуряване на животоспасяваща помощ за 48 милиона деца, живеещи в 51 страни, раздирани от конфликти, природни бедствия и други хуманитарни кризи през 2018 г.

Военните конфликти по света довеждат хуманитарните нужди до критични нива, а най-уязвими са децата. Конфликтите, които продължават с години, като този в Демократичната република Конго, Ирак, Нигерия, Южен Судан, Сирия и Йемен, както и в други страни продължават да се задълбочават и усложняват, като водят до нови случаи на насилие, разселване, разрушавайки живота на децата.   

„Децата не могат да чакат войната да свърши, докато кризата заплашва катастрофално оцеляването и бъдещето на децата и младeжите. Децата са най-уязвимите, когато конфликт или бедствие води до колапс на жизненоважни услуги като здравнат помощ, достъп до вода и санитарно-хигиенни условия. Ако международната общност не предприеме спешни мерки за закрила и осигуряване на животоспасяваща помощ за тези деца, тяхното бъдеще ще е все по-неясно.“ – каза Мануел Фонтен, директор на Програми за спешна хуманитарна помощ в УНИЦЕФ.

Враждуващите страни демонстрират явно пренебрежение към живота на децата. Децата не само стават мишена на директни атаки, но нямат достъп до основни услуги като образование и здравна помощ, защото публичните сгради са повредени или разрушени. Близо 84% или 3,015 милиарда щатски долара от необходимите средства, за които апелира УНИЦЕФ, са за страните, засегнати от хуманитарни кризи, причинени от насилие и конфликти.

Светът става все по-опасно място за все повече деца, като едно на всеки четири деца живее в страна, засегната от конфликт или бедствие. За твърде много от тези деца всеки ден е кошмар.

Разпространението на болести по воден път е една от най-големите заплахи за живота им по време на кризи. Нападения над инфраструктурата за водоснабдяване и канализация, обсадните тактики, които лишават от достъп до безопасна вода децата, както и принудителното им разселване в зони без вода и канализация, поставят децата и семействата в риск от използване на заразена вода и опасни санитарно-хигиенни условия. Жените и момичетата се сблъскват с допълнителна заплаха, като често именно те са онези, които носят водата вкъщи по време на опасни ситуации.

„117 милиона души, живеещи в конфликти зони нямат достъп до чиста питейна вода, а броят на децата, загинали заради мръсната вода и недобрите санитарно-хигиенни условия е по-голям, отколкото броят на децата, станали жертви на директно насилие.  Без достъп до чиста питейна вода и санитарно-хигиенни условия децата се разболяват и много често не могат да се лекуват в болници и здравни центрове, защото те или не функционират, или са претъпкани. Заплахата е дори още по-голяма, когато милиони деца страдат от недохранване и са още по-уязвими на болести, които се пренасят чрез водата като холера, което е порочен кръг на недохранване и разболяване.“ – допълва Фонтен.

УНИЦЕФ е водещата хуманитарна агенция, осигуряваща почти половината вода и санитарно-хигиенни условия по време на хуманитарни кризи по света.

Когато се случи бедствие УНИЦЕФ работи заедно с партньори, за да осигури бързо достъп до чиста питейна вода, санитарно-хигиенни условия и материали, за да се предотврати разпространението на болести. Това включва строежа на тоалетни, разпространение на хигиенни комплекти, ежедневно снабдяване с хиляди литри вода на лагерите за разселени, болниците и центровете за лечение на холера, както и възстановяването на водоснабдителната и канализационна мрежа.Всички тези мерки спасяват животи, имат дългосрочен ефект и проправят пътя за други важни услуги като здравни клиники, програми за ваксиниране, хранене и обучения.Най-големият компонент от призива на УНИЦЕФ тази година е за децата и семействата, хванати в капана на конфликта в Сирия, който навлиза в осмата си година. УНИЦЕФ търси почти 1,3 милиарда долара, които ще подкрепят 6,9 милиона сирийски деца в страната и онези, живеещи като бежанци в съседни страни.

С помощта на партньори и с подкрепата на дарители през 2018 година УНИЦЕФ се стреми да:

- Да осигури на 35,7 милиона души  достъп до чиста питейна вода;

- Да предостави на 8,9 милиона деца  формално или неформално основно образование;

- Да имунизира 10 милиона деца срещу дребна шарка;

- Да предостави психологическа помощ на над 3,9 милиона деца;

- Да подпомогне 4,2 милиона деца с остро недохранване.

В първите 10 месеца на 2017 година в резултат от подкрепата на УНИЦЕФ:

- 29,9 милиона души са получили достъп до чиста питейна вода;

- 13,6 милиона деца са били ваксинирани срещу дребна шарка;

- 5,5 милиона деца са имали достъп до някаква форма на образование;

- 2,5 милиона деца са лекувани от остро недохранване;

- 2,8 милиона деца са получили психологическа подкрепа.

Бележки за редакторите:
Снимки и мултимедийни материали могат да бъдат свалени от тук: https://weshare.unicef.org/Package/2AMZIFIRIT3P 
Хуманитарна помощ за децата през 2018 може да бъде намерен и тук:  https://www.unicef.org/HAC2018

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме. 

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации  
УНИЦЕФ България  
Тел.: 02/9696207  
E-mail: jtzocheva@unicef.org

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.