УНИЦЕФ увеличава усилията за връщане на сирийските деца обратно на училище

16.09.2013 16:38

Дамаск, 15 Септември 2013 - С началото на новата учебна година в Сирия, днес много деца са изправени пред извънредни предизвикателства за продължаване на образованието.

С навлизането в третата си година конфликтът е оставил почти 4000 училища - или около едно на всеки пет - повредени, унищожени или превърнати в убежища за вътрешно разселените семейства.

От изминалата учебна година досега почти два милиона сирийски деца на възраст между 6-15 години са отпаднали от училище, поради изместване и насилие.

УНИЦЕФ, в сътрудничество с Министерството на образованието и други партньори от цялата Сирия, подкрепя кампанията Обратно към учението (Back to Learning), която има за цел да достигне 1 млн. засегнати от конфликти деца на възраст за начално обучение.

„Тази кампания има за цел да увеличи приема на вътрешно разселените деца, които са пропуснали обучението си, някои от тях за трета поредна година“, каза Юсуф Абдел-Джелил, представител на УНИЦЕФ в Сирия. „Да бъдат подкрепени в завръщането им към учението е изключително важно както за благосъстоянието на децата, така и за бъдещето на обществото“.

УНИЦЕФ разпространява ученически чанти с канцеларски принадлежности, като писалки и тетрадки, до един милион деца във всички 14 провинции на Сирия. Около половината от тези доставки са вече на път към най-нуждаещите се области като Раджа, Деир ез Зоур, Хомс, Ал Хасаке и не градската част на Дамаск за разпространение в училищата.

В допълнение, УНИЦЕФ предоставя 5 000 комплекти за преподаване и учене, 3 000 комплекти за игра и забавление и 800 комплекти за ранно детско образование.

До общностите се достига чрез публични съобщения в медиите, външна реклама като билборди, плакати и листовки за началото на учебната година, за да се насърчават децата да възобновят своето образование.

Тази година УНИЦЕФ ще предприеме иновативна програма, за да достигне до близо  400 000 засегнати от конфликта деца, възпрепятствани от посещаване на училище. Всички те ще бъдат подкрепени чрез програми за надомно самообучение.

Програмите, предназначени за ученици от по-ниските класове на начално обучение (1-4 клас), се фокусират върху арабски и английски език, математика и природни науки, като осигуряват учебници и обучения за учителите и родителите, за да подкрепят децата си в самообучението.

Далеч по-голяма финансова подкрепа и финансиране са необходими за осигуряване на достъп до образование за повече деца вътре в Сирия. УНИЦЕФ апелира за 110 милиона щатски долара за действия в подкрепа на засегнатите вътре в Сирия, като от поисканите 33 милиона щатски долара за образование, до този момент са събрани едва 16 милиона щатски долара.

За повече информация

David Youngmeyer , UNICEF Сирия, Mob : +962 79 63 26 780

Bassel Halabi , UNICEF Сирия, Mob : +963 98 8115 163

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.