УНИЦЕФ започва да доставя устройства за пречистване на вода за 10 милиона души в Сирия

05.02.2013 09:53

АММАН, 4 Февруари 2013 – широкомащабна операция започва в Сирия за осигуряване на обезопасена вода за повече от 10 милиона души, близо половината от населението на Сирия, казва УНИЦЕФ днес.

Първите четири камиона, които пренасят 80 тона с натриев хипохлорид за хлориране на водата преминаха границата на Йордания към Сирия в неделя, като се отправиха към Хомс, Алепо, Хама и Идлеб. През идващите седмици УНИЦЕФ ще достави 1000 тона с хлорин към градове и общности сред всички 14 области в Сирия.

Операцията идва на фона на нарастващата загриженост за влиянието на 23-месечния конфликт спрямо водата, помпени станции и други жизненоважни инфраструктури и последиците за здравето на децата, по-специално. Доклади казват, че качеството и количеството на водните запаси в различни части на страната и в някои райони продължава да се влошава много силно.

„Тази пратка е много навременна, тъй като доставките на хлор в Сирия паднаха  опасно ниско, което прави достъпът до безопасна вода предизвикателство за много семейства“, каза Юсуф Абдел-Джелил, представител на УНИЦЕФ в Сирия. „Това поставя населението - и особено децата - изложени на висок риск от заразяване с диария и други болести, пренасяни с водата".

Доставката на хлор се осъществява в координация с техническия отдел на Министерството на водните ресурси и Червеният полумесец в Сирийска арабска Република. Като част от своята хуманитарна реакция в Сирия по отношение на водата, хигиената и санитарните условия, УНИЦЕФ подкрепя експлоатацията и поддръжката  на водните системи, чрез осигуряване на доставки на оборудване и хлориране. УНИЦЕФ ще работи с партньори за увеличаване на достъпа до санитарни съоръжения за половин милион души и осигуряване на хигиенни артикули и хигиенна култура за 750 000 души.

УНИЦЕФ се нуждае от 22,5 милиона щатски долара, за да достави животоспасяваща помощ в Сирия в областта на водоснабдяването и канализацията за периода януари - юни 2013. Само 4,8 млн. щатски долара са получени досега.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:

Simon Ingram, UNICEF Regional Office for the Middle East and North Africa, Tel. +962-79-590-4740, singram@unicef.org, 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.