УНИЦЕФ засилва хуманитарната помощ за засегнатите от конфликта в Сирия

20.02.2013 12:49

УНИЦЕФ засилва спешната помощ за сирийските деца и семейства, в отговор на влошаващия се конфликт и големия финансов недостиг

ЖЕНЕВА/ДАМАСК, 20 февруари 2013 - Въпреки влошаващото се насилие и сериозния финансов дефицит, УНИЦЕФ засилва доставките на хуманитарни помощи в Сирия, които трябва да достигнат до нарастващия брой на повече от 4 милиона души, които се нуждаят от спешна помощ.

Близо половината от засегнатите са деца. Много от тях са вътреяно разселени поради конфликта, живеят в общи убежища с някои от своите близки и често им липсват най-жизненонеобходимите неща.

„Въпреки че ситуацията се изостря, УНИЦЕФ успява да проведе операциите си за основни необходими доставки като одеала, дрехи за деца, хигиенни комплекти, поларни одеала, и високо-енергийни бисквити”, казва Юсуф Абдел-Двелил, представител на УНИЦЕФ в Сирия. “Много от тези доставки бяха направени като част от действията на междуведомствена агенция”.

„ Настоящата ситуация на засилване мерките за сигурност е огромно предизвикателство за достигането на някои от местностите” , допълва Г-н Абдел-Джелил. “Благодарение усилията на нашите партнжори и нашите служители на терен, ние успяхме да постигнем истински прогрес.”

Наскоро УНИЦЕФ бе част от работата на междуведомствена операция, която в събота направи първите доставки на животоспасяващи продукти на 6000 вътрешноразселени хора в Карамеа в северозападната сирийска провинция Идлеб.

Някои от градовете, до които достигна УНИЦЕФ през през изминалите три седмици преживяха тежък остър конфликт. В северната част на Алепо, например, УНИЦЕФ и партньорите на агенцията са доставили 45,000 одеала и юргани – които са жизнено необходими по време на тази тежка зима.

Междувременно В Деир Ез-Зор, Ал Хасака, Хомс, Идлеб, Ал Раджа и Дамаск, бяха раздадени общо 90 000 одеала за деца и техните семейства, заедно с 14 000 полиестерни завивки и повече от 10 000 комплекта дрехи за децата. В Тартус и Хомс, включително Талбисех, УНИЦЕФ достигна 7000 деца с 176 училищни комплекти, които съдържат образователни материали.

Най-новите доставки съвпадат с операция за доставки на 1000 тона вода към Сирия. Хлорът е необходим, така че водата за около 10 милиона души в различни части на страната става безопасна за пиене, и за да се избегне риска от болести, пренасяни от водата. УНИЦЕФ смята, че поради унищожаването на водната инфраструктура, наличието на вода в някои райони е спаднала до една трета от нивата отпреди конфликта.

Липсата на финансиране продължава да бъде основна пречка за УНИЦЕФ да разгърне мащабно своя хуманитарен отговор. Агенцията апелира за 68 милиона щатски долара. за осигуряване на спешна хуманитарна помощ в Сирия, водоснабдяване и канализация, здраве и хранене, образование, психо-социална подкрепа като част от широкомащабен апел на ООН, отправен през декември миналата година. Досега, по-малко от 20 на сто от тази сума е била получена.

От началото на кризата в Сирия през март 2011 г., УНИЦЕФ е ваксинирала 1,3 милиона деца срещу морбили, записани са 35 хиляди деца в учебни програми, осигурен е достъп на повече от 26 000 души до питейна вода и 32 000 деца са достигнати с психо-социална подкрепа.

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне на в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ и работата и, посетете: http://www.unicef.org

 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Kризата в Сирия

08.01.2013 in Снимки

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.