УНИЦЕФ засилва мерките в отговор на кризата в Сирия

07.06.2013 16:35

Конфликтът в Сирия е една от най-тежките кризи, пред които са изправени децата навсякъде по света днес. Животите на четири милиона деца бяха опустошени и цяло едно поколение е изложено на риск.

Въпреки някои предизвикателства, УНИЦЕФ и партньорите значително разраснаха мащаба на отговора в Сирия. От началото на 2013 г., повече от 10 милиона души в Сирия имат достъп до питейна и битова вода. Близо 1 милион деца са имунизирани срещу морбили във вътрешността на Сирия и 600 000 в съседните страни. В този контекст е важно да се почете  изключителната издръжливост на сирийския народ и организации, без които нашите колективни хуманитарни усилия не биха успели.

УНИЦЕФ предоставя на сирийските деца в Йордания, Ливан и Ирак достъп до чиста вода, ваксинации срещу смъртоносни заболявания, възможности да наваксат развитието си в живота, както и да се възстановят от ужасите, на които са станали свидетели. И приемащите общности, които също се борят, ще могат да получат достъп до тези услуги.

Все още много трябва да бъде направено. Кризата в Сирия ескалира с всеки изминал ден, и приближаващите летни горещини създават нови опасности. Температурите се повишават в момент, когато безопасната вода е все по-оскъдна, и санитарните условия се влошават. Децата могат да бъдат особено уязвими в ситуацията на обществена криза в здравеопазването.

Апелираме за спасяването живота на децата. УНИЦЕФ иска допълнителни ресурси. Сегашният недостиг на финансиране е в размер на 300 милиона щатски долара, които са необходими, за да се запази настоящето ниво на подкрепа и да се увеличат действията в отговор на постоянно  нарастващите хуманитарни нужди на децата и техните семейства в Сирия и в целия регион.

В рамките на общия апел, нашият първи приоритет е да се осигури чиста вода, подходяща канализация, и ваксинации за закрила на децата срещу болести. Нашите други приоритети са да се помогне на децата наваксат с образованието, с което са изостанали, за закрила на децата срещу различните форми на насилие и тормоз.

УНИЦЕФ е много благодарен на дарителите, които бяха толкова щедри във финансирането на нашата реакция от началото на кризата. В контекста на този безпрецедентен апел и в настоящата среда на ограничени ресурси, е важно да се разшири базата от дарители, включваща участието на частния сектор.

Колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова по-трудно ще бъде да се излекуват оставените дълбоки рани. УНИЦЕФ призовава всички страни в конфликта, както и тези, които имат влияние върху тях да потвърдят принципа, че децата нямат място във войната и трябва да бъдат защитени от насилие по всяко време.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

За повече информация

For more information, please contact:

Simon Ingram, UNICEF Regional Office for the Middle East and North Africa, Tel. +962-79-590-4740, singram@unicef.org

Mirna Yacoub, UNICEF Regional Office for the Middle East and North Africa, Tel. +962-79-704-2832, myacoub@unicef.org

Follow UNICEF Regional Office for the Middle East and North Africa on Facebook

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.