УНИЦЕФ засилва мерките за здравеопазване и осигуряване на храна за засегнатите деца от кризата в Сирия

11.09.2012 17:52

АМАН, 6 септември 2012 г.
Хиляди сирийски деца се проверяват с цел предотвратяване на недохранването като част от регионалните усилия да се посрещнат повишаващите се нужди от здравеопазване и храна на приблизително 1,3 милиона деца, които са засегнати от продължаващата криза, включително деца в самата Сирия и в съседни държави.
На снимката: Деца посещават обучителни класове за наваксване на пропуснатия учебен материал, в Център-приятел на детето, в Северен Ливан. Ръководен от местна неправителствена организация, с подкрепата на УНИЦЕФ, ВКБООН и организацията Save the Children,
центърът обслужва близо 80 деца, включително местни ливански деца и сирийски бежанци.

Снимка: © UNICEF/NYHQ2012-0229/Kate Brooks

Проверката за начина на хранене в бежанския лагер в Заатари в северната част на Йордания се провежда паралелно със седмичните имунизации в лагера. УНИЦЕФ и Министерството на здравеопазването в сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО) и агенции партньори ще започнат и широкомащабна кампания за ваксиниране против детски паралич и дребна шарка, която ще обхване повече от 100 000 деца в Заатари, близки транзитни центрове и общности, приютили бежанци в Северна Йордания.

„Конфликтът е прекъснал здравните услуги в цяла Сирия и повечето деца бежанци и семействата им не са имали достъп до рутинни имунизации или други основни здравни услуги," казва Махендра Шет, регионален съветник по здравеопазване на УНИЦЕФ в Близкия изток. „Тези усилия са жизненоважни, защото по време на криза децата са най-уязвими на болести и недохранване, особено деца, които живеят в лагерни условия като в Заатари."

В изключително тежки условия УНИЦЕФ и местните партньори в Сирия достигат и до семейства, които са се подслонили в училища в Дамаск, като предоставят животоспасяващи грижи. Осем мобилни медицински екипа ще бъдат изпратени с цел да стигнат до 175 000 души в регионите, които са най-засегнати от продължаващия конфликт, включително Алепо, Дамаск, Дараа, Хама и Хомс. Бързи оценки за проследяване на положението с храненето на децата ще бъдат направени в Дамаск и селските райони около града.

В Ливан и Ирак, където са се подслонили съответно повече от 40 000 и 15 000 сирийски бежанци, също се предоставят имунизации и отблизо се следи положението с храненето на петгодишните и по-малките деца.

„Нуждите от здравеопазване и храна на сирийските деца в целия регион бързо нарастват и затова трябва да действаме сега, за да гарантираме тяхната закрила," казва Мария Каливис, регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка.

УНИЦЕФ се обръща с апел към международната общност да осигури повече средства за спешните програми на организацията за водоснабдяване, санитарни условия, образование, здравеопазване и хранене, които обхващат хиляди сирийски деца и семействата им в Сирия и съседните държави.

# # #

За УНИЦЕФ


УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. Като най-големия в света доставчик на ваксини за развиващите се страни УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, осигуряването на чиста вода и санитарно-хигиенни условия, качественото основно образование за всички момчета и момичета, както и закрилата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволните дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ и работата му посетете: www.unicef.org

Следете ни във Facebook и Twitter

За повече информация:

Жаклин Цочева
Директор Комуникации и връзки с обществеността
УНИЦЕФ България
тел.: 02-96-96-207; E-mail: jtzocheva@unicef.org

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.